BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Katasztrófa a frankhiteleseknek

A forint már a 281-es szinten is átlépte az euróval szemben és a svájci frank árfolyam is 200 forint fölé került. A blue chipek közül csak a Mol zárta emelkedéssel a napot.

Egy euró ára késő délután 281,79 forintra emelkedett, a dollár ára 221,94 forint, a svájci frankért 200,05 forintot adnak. A hazai fizetőeszköz napon belül 3.4%-ot veszített értékéből a frank ellenében. A svájci frank még soha volt ilyen erős az euróval szemben, egy euró 1,4 frankort ér jelenleg.

A svájci jegybank (SNB) gyakorlatilag "elengedte a frank kezét". Az elmúlt bő egy hónapban azért nem mozdult meg lényegesen az euró/svájci frank kurzus, mert kereskedők szerint a jegybank devizapiaci intervencióval folyamatosan gyengítette a svájci fizetőeszközt.

A BUX 1,38 százalékos mínuszban, 22 888 ponton zárt. A Mol ára 19 100 forint volt, a Richterért 42 300 forintot adtak, az OTP 6 306 forintot ért, a Magyar Telekomért 657 forintot adtak.

Friss deviza- és részvénypiaci adatok itt

A lengyel zloty 4,0650-4,1365-ös euró jegyzés között, a cseh korona 25,9150 és 26,2250-es eurójegyzés között ingadozott a nap folyamán. A cseh korona árfolyama fél százalékot veszített a váratlan jegybanki kamatvágást követően, de később korrigált. A piacok szinte kizárták a kamatvágás lehetőségét amiatt, hogy a cseh korona a görög válság során már 2 százalékot veszített.

Csütörtökön egy kissé elvonták az értékpapírpiaci befektetők figyelmét a görög válságról és az euróövezet egyes országait fenyegető szuverénadós-besorolási fertőzés veszélyéről a vállalati eredménybeszámolói szezonban nyilvánosságra kerülő, a várakozásokat rendre felülmúló eredmények.

A kockázatkerülés csillapodása a devizapiacokon is éreztette hatását, de az alapvetően ideges hangulat széles árfolyamkilengéseket okozott. Az euró 14 havi mélypontot ért el a dollárral szemben 1,27 alatti, 1,2691 dolláros árfolyamon, de később kissé korrigált.

Nyugat-Európa is esett

Napközbeni stabilizálódás után ismét estek a vezető nyugat-európai értéktőzsdék, immár harmadik napja.

A kereskedés végén a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 1,40 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,83 százalékkal, a párizsi CAC-40 2,10 százalékkal volt a szerdai záróértéke alatt.

Rémálom

A Saxo Bank elemzése szerint a "Rémálom forgatókönyv"-ként emlegetett folyamat nyitánya a pénzügyi válság kezdete óta napról napra közelít. Tagadhatatlan, hogy a pénzügyi szektor likviditási gondjait az utolsó pillanatban a banki kötelezettségek állami hitelekkel való befoltozása megoldotta, és a pénzügyi rendszerbe visszatért a (feltételes) bizalom.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.