BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevés az esélye a medvéknek

A részvénypiac hétfőn kicsit éledezni kezdett a nagy pofon után, és újra nyereségbe került. Az eufória annak köszönhető, hogy az európai vezetők egy összesen 1 billió eurós segélycsomagot szavaztak meg az európai gazdaság stabilizálásának érdekében, és azért hogy a görög válság ne terjedhessen el az egész kontinensen.

Szerző: Tradenet Global

Bár ez a csomag csak az adósságok további halmozását jelenti, a befektetők örülnek az elhalasztott problémának. A két év utáni (a Lehmann Brothers csődje) legnagyobb mentőcsomagról való megegyezés az EU pénzügyminisztere, a központi bank kormányzói és a Nemzetközi Valutaalap között jött létre az egész hétvégén át tartó egyeztetések után. Az újabb mentőcsomag híre annyira elkápráztatta az elemzőket, hogy az euró 2%-ot erősödött a dollárral szemben (igaz, ezt másnapra már el is veszítette).

„Szerintem ez csak rövidtávú javulás” – mondta Jonathan Corpina a Meridien Equity Partners-től a CNBC-nek. „Jó látni, hogy a piac magasan nyitott, és meg is tartotta magaslatát, és volt elég forgalom, hogy ezt alátámassza. De ha megnézzük, mi is történt a hétvégén, egy hosszú távú problémára kaptunk egy ideiglenes megoldást.”

A Dow Jones +405 pontot ugrott (+3.9%), így 10785 ponton zárt. A 30 Dow-részvényből 29 emelkedett. Az S&P 500 index +49 ponttal feljebb (+4.4%) végzett 1160 ponton. A NASDAQ +109 pontot emelkedett (+4.81%), így 2358 ponton zárt. A NYSE forgalma 1.8 milliárd részvény volt. 3003 papír emelkedett, 160 pedig esett; 18 ért egyéves csúcsra, 7 pedig egyéves mélypontra.

Számos piaci szakértő véli úgy, hogy a hétfői hektikus mozgás aligha tekinthető a megnyugvás jelének, és a részvények újra hanyatlásnak indulhatnak a trend megfordulása előtt. A tapasztalt portfoliómenedzser, Peter Sorrentino szerint a legújabb európai hírek pozitívak, de Görögország és más adósságtengerben úszó európai országok problémái még messze nem oldódtak meg. Hozzátette, hogy a befektetők önelégültek lettek, és a nagy eladási hullámnak már egy héttel korábban be kellett volna következnie.

Bár a piac a pár napja történt 1000 pontos Dow Jones esés után kissé megnyugodni látszik, a mostani eladások már nem tulajdoníthatók valamilyen hibának, hiszen a részvények már a csütörtöki rejtélyes 1000 pontos zuhanás előtt is eladói nyomás alatt álltak. Daniel Alpert, a Westwood Capital befektetési bank vezérigazgatója szerint a befektetők csak önigazoló kifogásként használták az európai hitelkrízist az eladásra, mivel a 2009 márciusa óta emelkedő részvények túlárazottak lehettek.
 
S&P 500 (SPY)

Az európai mentőcsomag egy év óta a legélesebb egynapi emelkedést váltotta ki a piacon. A piac hatalmas felfelé gappel nyitott, ami kevés esélyt hagyott a medvéknek. A piac az egész nyitva tartás alatt pozitív hangulatban kereskedett, mivel az európai piacok is támogatták az amerikai nyitást, és különösen kezdést tettek lehetővé.

A napi charton az index csütörtökön és pénteken közel került az EMA200-hoz, ami támaszul szolgált 110 ponton a SPY ETF-nél. Ez az EMA200 támogatta a piacot a február 5-i mélyponton is, majd erős emelkedést váltott ki, melynek során az index 2.5 hónap alatt 15%-ot drágult.

Ezekben az időkben látszik, ki a kezdő és ki a profi kereskedő. Múlt héten a részvények 93%-a volt az EMA50 fölött, a pénteki zárás után csupán 28%. A 2009 nyári korrekció során ez a mutató 25%-on érte el mélypontját, és ez már közeledik.

Múlt héten ezt írtuk: „A napi chartra pillantva rögtön látszik, hogy a 200 napos mozgóátlag 119.97-es értékénél a vevők mintha falba ütköztek volna.” Arról is szóltunk, hogy számos tényező akadályozhatja a hosszú távú emelkedő trendet. Egy héttel ezután az index korrekcióba lépett, bár jóval erősebb, mint azt gondoltuk. A napi charton az EMA50 támasztotta az indexet 108.99-nél. Az index utolsó támasza az éves mélypontnál van, 104.58 ponton.

Az index 48.85 pont, +4.40% emelkedéssel 1159.73 ponton zárt.

NASDAQ (QQQQ)

A technológiai részvények emelkedését hétfőn az Apple (APPL $253.99 +7.69%), a Hewlett Packard (HPQ $49.10 +5.07%) és a Cisco (CSCO $26.13 +5.75%). vezette.

A napi charton az index emelkedett a csütörtök-pénteki összeomlása után. Múlt héten az ágazat az EMA200 felé zúgott, amit meg is ütött a zuhanás mélypontján, de a nap végére fölötte állt meg. Ez a technikai szint 44.25-nél szolgál támasszal.

Az index 109.03 pont, +4.81% mozgással 2374.67 ponton zárt.

Félvezetők ($SOX)

A befektetők visszatértek a szektorba, és felfelé hajtották. Az első korrekciós pont az EMA50 370-es értéke volt, ami után a szektornak tesztelnie kell az EMA20 375-ös szintjét.

A szektor 20.73 pont, +5.98% változással 367.48 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A pánik után úgy tűnik, a bankrészvények élhetik túl a legjobb körülmények között az eső piacot, bár a szektor pénteken Harami gyertyával folytatta esését és a „fekete csütörtök” tartományában mozgott. A többi index szenved, hogy meg tudja tartani az EMA200-as támaszt, a bankszektor még éppencsak az EMA50 alá került 53.06 pontnál, és messze van az EMA200 47.81 pontos értékétől. Tegnapi nap hatalmas emelkedés történt a szektor árfolyamában, mely könnyen folytatódhat a mai nap folyamán is.

Az index 3.21 pont, +6.21% mozgással zárt 54.91-es értéknél.

Biotech ($BTK)

A biotech szektor, ami ez idáig a vezető ágazat volt, múlt héten súlyos veszteségeket szenvedett el. A szektor négy napot zuhant sorozatban, mely során 15%-ot veszített értékéből, és most az EMA200 támasz felé tart, ami kicsivel 1000 pont fölött áll.

Hétfőn az ágazat a piaccal együtt korrigált. A múlt heti agresszív zuhanás után azonban legyünk óvatosak.

A szektor 37.39 pont, +3.57% mozgással 1085 ponton zárt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.