BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mélységben a hitelkamat

Az előző hónapokban tapasztalthoz hasonlóan viselkedtek a hazai háztartások márciusban is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss statisztikáiból. A lakosság a harmadik hónapban forintban 13 milliárddal több hitelt vett fel, mint amennyit törlesztett, így nettó hitelfelvevő volt. A devizahiteleknél fordított volt a helyzet, a törlesztések összege 27,8 milliárd forinttal haladta meg a friss kihelyezésekét.

Bár az összesített hitelállománynak ezek szerint csökkennie kellett volna, ez mégsem következett be. A svájci frank ugyanis a forinthoz képest erősödött a hónapban, így a devizahitel-állomány zömét adó frankkölcsönök miatt a külföldi fizetőeszközben denominált hitelállomány alig mérséklődött, 5221,4 milliárd forintot tett ki március végén. A csökkenés egyébként csak a fogyasztási és az egyéb hiteleknél volt megfigyelhető, a devizában számolt lakáshitelek állománya a frankhitelesek számára kedvezőtlen átértékelődése folytán még nőtt is. A forintkölcsönök állománya szintén gyarapodott, így az összesített háztartási hitelállomány 7887,1 milliárd forintra emelkedett.

A betétállomány eközben több mint 100 milliárd forinttal, 7344,7 milliárdra csökkent. Ennek legfőbb oka az volt, hogy a háztartások márciusban több mint 130 milliárd forintnyi forintbetétet vettek ki a hitelintézetekből, s bár a devizabetétek állománya nőtt a 36,5 milliárd forintnyi nettó elhelyezésnek köszönhetően, a forintbetétek kivételét ez nem tudta ellensúlyozni. Érdekes fejlemény egyébként, hogy miközben az egyévesnél rövidebb lekötésű forintbetétek állománya drasztikusan csökkent, az egy és két év közötti futamidejűeké emelkedni kezdett, ebben szerepe lehetett a tartós befektetési számlák bevezetésének is.

A forintbetétektől való elfordulás egyik oka lehet a betéti kamatok csökkenése. Március végén 5,5 százalékosra mérséklődött az alapráta, az átlagos évesített lekötött betétkamat pedig 5,51 százalékosra süllyedt – ilyen alacsony kamatokkal utoljára 2006 júniusában versengtek a hitelintézetek a betétesek kegyeiért. Ezek után érthető, ha a lakosság egy része más, nagyobb hozammal kecsegtető befektetési lehetőség után nézett, erre utalhat az is, hogy márciusban a befektetési alapok vagyona több mint 100 milliárd forintnyi friss tőkével gyarapodott.

Öröm az ürömben, hogy a forinthitelek kamata is csökkent. A háztartásoknak nyújtott fogyasztási kölcsönök évesített átlagkamata 17,88 százalékos lett, ilyen olcsón az MNB 2003 óta vezetett statisztikája szerint még sosem adtak fedezet nélküli forinthitelt a bankok. A forintalapú lakáshiteleknél is többéves negatív rekordon állnak a ráták. Az átlagos évesített kamat márciusban 9,9 százalékos volt, erre majdnem négy éve nem volt példa, s ami talán még ennél is lényegesebb, a 11,2 százalékos átlagos hitelköltség-mutató a 2002 óta vezetett jegybanki statisztika szerint negatív csúcsnak számít. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.