BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét igaznak bizonyult az „adj el májusban és hajózz ki” mondás

Spanyolország szuverén államadósságának a Fitch Ratings általi leminősítése újjáélesztette a befektetők aggályait az európai országok adóssághegyeivel kapcsolatban. A leminősítés május utolsó kereskedési napján eladói hullámot indított el, eséssel fejezve be a májusi hónapot.

Szerző: Tradenet Global

A régi mondás, mely szerint „adj el májusban és hajózz ki”, ismét igaznak bizonyult, mivel az indexek 2009 februárja óta a legélesebben zuhanó hónapjukat szenvedték el. Május végére a Dow Jones 7.9%-os veszteségbe került, megállítva így a február óta tartó emelkedést. Százalékosan kifejezve, ez volt az index legrosszabb májusa 1962 óta. Kedden a tőzsde új hónapot nyit a hosszú hétvége után.

A vezető indexek kitartóan hanyatlottak pénteken. A Dow Jones 1.19%, az S&P500 index 1.24%, a NASDAQ pedig 0.91% esést könyvelt el. A forgalom átlagosnak volt mondható, 1.46 milliárd részvény cserélt gazdát.

Az internetes eszközöket gyártó Blue Coat Systems (BCSI $21.47) pénteken 25%-nál is nagyobbat esett a cég vártnál gyengébb negyedik negyedévi gyorsjelentésének hatására. Ez a részvény érdekes kereskedési lehetőséget tartogathat kedden.

A King Pharmaceuticals (KG $8.67) +2.36%-ot ugrott a részvényre szóló call opciók erős keresletének köszönhetően. A nap első 90 percében 8600 kontraktusra volt kereslet, ami erős pozitív jel a részvényről. A részvény júniusi egyensúlyi ára 10.19$. A következő napokban a részvény még érdekes lehet kereskedés szempontjából.

S&P 500 (SPY)

A pénteki kereskedés során a piac számos volatilis mozgást produkált, de nem lelt kellő támaszra, és az 50 éve legrosszabb májusát eséssel fejezte be. Az index negatív tartományban kereskedett, és a résztvevők kerülték a vételeket a csütörtök közel 3%-os emelkedés után és a hosszú hétvége előtt.

A piac továbbra is az EMA200-at teszteli, és pénteken ez alá a mozgóátlag alá került. A 104 pontos szint kulcsfontosságú, mivel az év során már háromszor is erős támasznak bizonyult. Februárban a piac 17%-ot száguldott az indikátor megérintése után, mire elérte áprilisi csúcsát.
Az első gap 111.76 ponton található, mely az első korrekciós célárat is jelenti.

Az index 1.24%-ot hanyatlott 1089 pontra.

NASDAQ (QQQQ)

A többi wall street-i indexhez hasonlóan a NASDAQ is negatív hozammal fejezte be a május hónapot.
Az index próbálja korrigálni az agresszív zuhanást, ami három hete az 50.65-ös csúcstól a 200-as exponenciális mozgóátlag 44.49-es teszteléséig tartott.
A múlt héten a NASDAQ enyhén korrigálta veszteségeit, és az EMA200 46.38-as értéke fölé emelkedett.

Az Apple (AAPL $256.88) példásan szerepelt pénteken +1.39%-os emelkedésével, ahogy a Bank of America 325 dollárra emelte a részvény célárát, és megerősítette vételre való ajánlását.

Az index 0.91%-ot gyengülve zárt 2257 ponton.

Félvezetők ($SOX)

A chipszektor megtorpanása pontosan az előre jelzett szinten, az EMA200 szintjén történt. A múlt héten a szektor a megelőző agresszív hanyatlásra adott válaszul erősödött, elérve az EMA20 és EMA50 indikátorok 357.96-os és 362.81-es szintjét.

A szektor 1.63%-ot gyengülve 356 ponton zárt.

Bankok ($BKX)

A bankindex kedvező képet mutat, hiszen az EMA200 indikátor 48.22-es értéke fölött kereskedik. Ez az indikátor támogatta az indexet február elején is, ahonnan a szektor 33%-ot emelkedett az áprilisi csúcsokig.
A szektor fel tudott emelkedni a havi mélypontjáról, és úgy tűnik, elég ereje van az év eleje óta rá jellemző pozitív trend folytatásához.

Az index 2.25% eséssel 49.94 ponton zárt.

Biotech ($BTK)

A szektor a pozitív előrejelzést hordozó Bullish Dragon Fly gyertya hatását élvezi, amit múlt héten az EMA200 1012 pontos értékén rajzolt. Amíg az index e fontos mozgóátlag fölött tud maradni, van esélye egy éles emelkedésnek az elmúlt hetek agresszív zuhanása után.

A szektor 0.55% süllyedéssel zárt 1052 ponton.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.