BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Részvények: Eseménytelen kereskedést hozott a nyári szezon

A nyári szezon kezdetével alacsony forgalom mellett gyakorlatilag a külföldi piacok mozgása tükröződött a BUX alakulásában az elmúlt héten, bár a hét második felében a tengerentúli optimizmus csak visszafogottan mutatkozott a magyar piacon.

A banki különadó részleteinek ismerete nélkül sok a bizonytalanság a magyar piac egyik vezető papírja, az OTP körül, a BÉT is elsősorban a nemzetközi trendekbe illeszkedve, a külföldi hírekre reagálva mozgott.

A kormány akcióterve szerint a pénzügyi szektor szereplőire "bankadót" rónának ki, ami három évig maradna érvényben. A pénzügyi cégeknek az idén - a hitelintézeti járadék címen fizetendő 13 milliárd forinttal együtt - 200 milliárd forintot kellene befizetniük az államkasszába.

Belföldön továbbra sem derült ki több részlet a banki különadóval kapcsolatban, a kormány ugyan folyamatosan tárgyal a szektor képviselőivel, a megbeszélésekről nem sok mindent tudni. A nemzetgazdasági miniszter egy szakmai fórumon ugyan elismerte, hogy az adó 200 milliárd forintos mértéke "brutális", de jelezte, hogy a kormány nem enged az összegből, amely nélkül szerinte a pénzügyi stabilizáció kerülne veszélybe.

A pénzügyi szféra szereplői azonban túlzottnak tartják a kormány által rájuk kivetni tervezett elvonást, úgy vélik, hogy a bankadó sokakat veszteségbe döntene.

Több makrogazdasági hír került napvilágra a héten az Egyesült Államokban, amelyek negatívan befolyásolták a hangulatot. A vártnál gyengébb amerikai lakásépítési adat, a hirtelen megugrott munkanélküli segélyt kérők száma miatt, valamint az, hogy a vártnál kisebb mértékben nőtt a Conference Board amerikai gazdaságkutató intézet májusi összetett konjunktúramutatója hatására csökkenésbe fordultak az indexek csütörtökön.

Az elmúlt két hét csökkenése után emelkedett ezen a héten a Budapesti Értéktőzsde vezető indexe: a BUX 93,56 pontot, 0,44 százalékot nőtt a héten, pénteken 21.371 ponton zárt.

Az index a 2009. december végi 21.227 pontos értékénél 144 ponttal, 0,68 százalékkal áll magasabban.

A kis és közepes kapitalizációjú részvények indexe, a BUMIX egy hét alatt 1,44 százalékot, 27,80 pontot emelkedett, pénteken záráskor 1.959,98 ponton állt.

A részvénypiac forgalma a héten 76,5 milliárd forint volt, egy héttel korábban a részvénypiac összforgalma 206,51 milliárdot tett ki.

A heti forgalom túlnyomó részét, 61,43 százalékát az OTP adta 46,99 milliárd forint értékben. A Mol 13,56 milliárd forint forgalmat ért el, ami az összforgalom 17,72 százaléka. A Magyar Telekommal 4,96 milliárd, a Richter részvényeivel 6,88 milliárd forint értékben kereskedtek. Előbbi a teljes részvénypiaci forgalom 6,48 százaléka, utóbbi a 8,99 százaléka.

A vezető papírok árfolyama vegyesen mozgott az elmúlt héten: az OTP és a Mol erősödött, a Magyar Telekom és a Richter gyengült.

Az OTP árfolyama egy hét alatt 2,00 százalékkal, 100 forinttal 5.100 forintra nőtt. A Mol részvények ára 5,14 százalékkal, 910 forinttal 18.610 forintra erősödött.

A Richter 5,18 százalékot, 2.350 forintot gyengült, 43.050 forinton zárt pénteken, a Magyar Telekom is veszített értékből, árfolyama 1,53 százalékkal, 10 forinttal 642 forintra esett.

A másik gyógyszeripari részvény, az Egis 0,96 százalékos, 180 forintos nyereséget könyvelhetett el, így 19.000 forintra nőtt az árfolyama.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.