BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Aktív termékfejlesztés

Az alacsony hozamszint miatt a befektetőknek váltaniuk kell

- Hogyan érintette a válság az OTP Alapkezelő piaci pozícióját?

- A kezelt vagyon alapján mért piaci részesedésünk 2008-ban csökkent, tavaly pedig nőtt. Ennek azonban, úgy gondolom, nincs nagy jelentősége, a vagyonkezelők teljesítményét nem érdemes évente vizsgálni, mivel ez nagyban függ az adott cégnél kezelt eszközök összetételétől, a vagyon nagyságát rövid távon ezek árfolyamváltozása dominálhatja.


- Hogyan próbálják megőrizni a pozíciójukat?

- Aktív termékfejlesztéssel igyekszünk kielégíteni a fogyasztói igényeket. 2007-ben kezdtünk el szisztematikusan garantált alapokat indítani a kockázatkerülő befektetőknek, ezeket folyamatosan kínáljuk. A szofisztikáltabb ügyfeleknek pedig különféle aktívan kezelt, abszolút hozamú alapokat hoztunk létre, ezekből az intézmények számára is indítottunk sorozatokat kedvezményesebb díjakkal.


- Ez évtől mit várhat az OTP Alapkezelő?

- 2009 is sikeres év volt a cégünk számára, és úgy gondolom, 2010 is az lesz. Hoszszú idő óta először fordul elő hazánkban, hogy kis kockázattal magas (nominális) hozam már nem érhető el, ezért a befektetőknek váltaniuk kell. Ez kedvez az alapkezelőknek. Igaz, számunkra is gondot okoz a garantált alapoknál a mostani alacsony hozamszint kezelése, egyre kevesebb pénz jut ugyanis opciók vásárlására és kuponfizetésre.


- Mi lehet a megoldás?

- Két lehetőségük van az alapkezelőknek: vagy megnövelik a futamidőt a mostani három-négyről öt-hét évre, vagy pedig a teljes tőkegarancia helyett csak részlegeset vállalnak a jövőben. Az ügyfelek azonban csak lassan barátkoznak meg ezzel. A tartós befektetési számla miatt elindítottunk nemrég egy ötéves futamidejű garantált alapot, de nem lett igazán népszerű. A garantált alapok mellett szerintem az abszolút hozamú alapok kerülhetnek még rövid távon előtérbe, ezek ugyanis a kockázat ésszerű csökkentését a lehető legkisebb hozamáldozat mellett próbálják megvalósítani. Ez a dolog persze nem túl egyszerű, meglátjuk, hogy mennyire sikerül ezt a célt elérni a portfóliómenedzsereknek.


- A tartós befektetési számlának milyen hatása lesz?

- Biztosan jól járunk vele. Azok az ügyfelek, akik ilyenen tartják a pénzüket, stabil, tartós keresletet jelentenek. A részvényalapok tipikusan ilyen számlára való befektetésnek számítanak, de sok garantált alapot is el lehet adni ennek kapcsán.


- A magas visszatekintő hozamú befektetési alapjaikba nagyon sok pénz áramlott az idén, de a nyugdíjpénztári alapjaik is igen jól teljesítettek tavaly. Ez hozhat-e új ügyfeleket?

- Nem hinném. A nyugdíjpénztárak között ugyanis nem a hozamok, hanem az ügynökök hatására vándorolnak a tagok.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.