BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcson az alapok vagyona

A lakosság a betétek helyett új befektetési lehetőséget keresett

A lélektani 3500 milliárd forintos határt is átlépte június végén a befektetési alapok vagyona – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) friss ada-taiból, vagyis az alapokban kezelt vagyon az év eleje óta több mint 500 milliárd forinttal gyarapodott. A konstrukciók száma is szépen emelkedett az idén, a fél év végén már 426 alapot kezeltek a Bamosz tagjai, főleg a garantált és a származtatott alapoknál bővült a választék.

A pénzpiaci alapok vagyona 234 milliárd forinttal nőtt az év eleje óta, június végén már 1380 milliárd forintnál is több volt ezekben a konstrukciókban. „Mivel intézmények ilyen alapokat nem vásárolnak, ez a növekedés szinte kizárólag a lakossági keresletnek köszönhető” – mondta lapunknak Szalai Sándor, a Bamosz elnöke. A háztartások körében a jegybanki alapkamat és a betétkamatok csökkenésének köszönhetően nőtt meg az ilyen alapok népszerűsége. Alacsony kamatok mellett a lakosság az ilyen konstrukciókat kvázi folyószámlaként is használhatja, az ebben lévő pénz ugyanis naponta hozzáférhető, a hozamuk pedig meghaladhatja a lekötetlen betétekét.

Szintén komoly összeggel, csaknem 60 milliárd forinttal nőtt a sokáig mostohán kezelt kötvényalapok vagyona is az első fél év során. A felfutás oka minden bizonnyal az igen tetszetős visszatekintő hozam volt, az első negyedév végén akadtak olyan konstrukciók, amelyek egyéves nyeresége az állampapír-piaci hozamcsökkenések miatt 30-40 százalékos vagy még annál is magasabb volt. Ezeket az alapokat azonban – ellentétben a pénzpiaciakkal – többnyire kevésbé jól használják ki a befektetők. „Jellemzően drágán vásárolnak és olcsón adnak el” – magyarázza Szalai. Ezt támasztja alá, hogy éppen a legalacsonyabb állampapír-piaci hozamok idején, április végén volt a csúcson a kötvényalapok vagyona.

A részvényalapok visszatekintő hozamai is igen vonzóak voltak, vagyonuk azonban az első fél év során csak kevéssé növekedett. Ennek az az oka, hogy ezeket a lakossági befektetők nem kedvelik, az intézmények pedig nem vásárolták őket. Érdekesség viszont, hogy a zártkörű, tehát csak bizonyos intézmények számára elérhető alapok körében csupán a részvényalapok gyűjtöttek komolyabb vagyont az első hat hónapban, szinte minden más kategóriában tőkekivonást szenvedtek el a konstrukciók.

Komoly vagyonnövekedés volt még a szintén jellemzően lakossági befektetők által kedvelt származtatott alapoknál is. A visszatekintő hozamok ezek közül egyes konstrukcióknál rendkívül magasak lettek, a csúcstartó, az OTP Supra például az első hat hónapban több mint 25 százalékot szedett magára, 12 havi hozama pedig meghaladja a 60 százalékot. Az ingatlanalapok eszközei is gyorsan gyarapodnak, az idén csaknem 90 milliárddal. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.