BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élénkülő IPO-aktivitás

Jelentősen nőtt az idén a tőzsdei bevezetések száma szerte a világon

Az idei második negyedévben 310 elsődleges részvénykibocsátás (IPO) zajlott le szerte a világon, ez jelentős növekedés az elmúlt év azonos időszakában regisztrált 82 tranzakcióhoz képest, de még a 2010 első három hónapjában lezajlott 289 üzletet is kismértékben felülmúlja – áll az Ernst & Young (EY) tanácsadó globális részvénykibocsátásokat elemző felmérésében. A vizsgálat megállapítja, hogy az IPO-aktivitás a múlt év második felében élénkült meg, majd 2010 a legnagyobb első féléves növekedést produkálta 2007 óta az ügyletek értékét tekintve.

A kibocsátások alapján is szignifikáns változás történt: az április–június közötti időszakban 46,1 milliárd dollár értékű ügyletet jegyeztek fel, míg a bázisidőszakban csupán 10,4 milliárdért bocsátottak ki részvényt.

Az IPO-aktivitás régiós elosztásáról az EY megjegyzi, az ázsiai csendes-óceáni térség fölénye az érték tekintetében elvitathatatlan. A legutóbbi negyedév kibocsátásainak 56 százaléka (26 milliárd dollár) zajlott a térségben, Európa, Közel-Kelet és Afrika 25 százalékot teljesített (10,5 milliárd), Észak-Amerika 16 százaléknyi IPO-t (7,4 milliárd), míg Közép- és Dél-Amerika csupán a globális kibocsátások értékének 3 százalékát (1,2 milliárd) tudhatja magáénak.

Az egy ügyletre jutó érték is növekedést mutat: a vizsgált időszakban már hat tranzakció haladta meg az egymilliárd dollárt, míg tavaly csupán két ilyen esetet regisztráltak. A legmagasabb értékű, 4,4 milliárdos IPO 2010 második negyedében a dél-koreai Samsung Life Insurance biztosító tőzsdei megjelenése volt. A második a szintén biztosítótársaság lengyel PZU csoport varsói tőzsdére lépése (VG, április 19.) volt, amely 2,7 milliárd dollárt tett ki. A harmadik legnagyobb, 1,9 milliárd dollárnyi kibocsátással az indiai Essar Energy büszkélkedhetett. VG

Minimális aktivitás itt, rekord ott

A pesti parkett első idei bevezetése július 1-jén történt: a főleg ingatlanokat tulajdonló Appeninn Nyrt. papírjai jelentek meg a kereskedők kínálatában. A társaság 25,6 millió darab, egyenként 100 forint névértékű, dematerializált, névre szóló törzsrészvénynyel jelent meg. Rekordra készül a kínai állam kezében lévő Agricultural Bank of China, ugyanis a július 15-re tervezett tőkebevonáshoz hasonló mértékű tranzakció még sohasem zajlott a világ tőzsdéin.

A társaság részvénykibocsátásának értékét legalább 22 milliárd dollárra becsülik.

A társaság részvénykibocsátásának értékét legalább 22 milliárd dollárra becsülik.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.