BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Feketelistán a bankpapírok

A túlságosan nagy pénzügyi csoportok nem valók a társadalmilag felelős befektetési alapokba

A „túl nagy, hogy elbukhasson” típusú bankok is éppen olyan károsak a társadalomra, mint a dohánytermelők vagy a szeszesital-gyártók – véli az egyik chicagói befektetési cég, az Appleseed, amely úgynevezett társadalmilag felelős alapokat kezel. A Chicago Tribune című lap tudósítása szerint a társaság a múlt héten egy kategóriába helyezte az ilyen nagybankokat a pornográfiából, fegyvergyártásból és hasonló tevékenységekből profitáló cégekkel. A frissített feketelistára egyebek mellett felkerültek a Citigroup, a Goldman Sachs, a Morgan Stanley, a Bank of America és a JPMorgan Chase részvényei is. „Mivel a hatóságok képtelenek voltak megakadályozni a hitelválságot, most pedig a jogalkotók is kudarcot vallottak azoknak a hatalmas pénzügyi csoportoknak a feldarabolásában, amelyek a válság kialakulásában részt vettek, a betéteseken és a befektetőkön a sor, hogy a pénztárcájukkal leszavazzák őket” – mondja Adam Strauss, az alapkezelő egyik portfóliómenedzsere.

Az, hogy az Appleseed társadalmilag felelős alapjából most kiszórt cégek mit gondolnak a döntésről, nem tudni. Az érintett pénzügyi csoportok ugyanis az alapkezelő határozatáról szóló hírt nem kommentálták. Az Appleseed döntése egyébként nem örökre szól, közlése szerint csak addig nem fektet a bedőlésükkel túl nagy kárt okozó nagybankokba, amíg meg nem reformálják az amerikai pénzügyi rendszert. Addig az óriásbankok helyett a pénzügyi szférán belül a kisebb helyi hitelintézetek, közösségi bankok és hitelszövetségek papírjait vásárolja. A 133 millió dollárt kezelő cég egyébként jelenleg portfóliójának valamivel több mint egy százalékát tartja kisebb hitelintézetek betétjeibe fektető rövid lejáratú certifikátokban. Korábban az Appleseednek voltak Citigroup-papírjai is, ám ezekből még 2007 végén kiszállt az akkori 45 dolláros részvényenkénti árfolyamon. Jelenleg a Citi papírjai ennek alig a tizedét érik.

Nálunk jelenleg meglehetősen kevés cég kínál társadalmilag felelős befektetéseket. A K&H Alapkezelőnél vannak ilyen konstrukciók, az ottani szakemberek azonban nem tervezik, hogy feketelistára teszik az amerikai nagybankokat. Ez már csak azért sem lehetséges, mert egészen más koncepció alapján fektetnek be az alapjaik. „Kétféle típusú társadalmilag felelős alap létezik, az egyik szigorú szempontok alapján mazsoláz a különböző cégek közül, hogy a károsakat kiszűrje, a másik pedig a kifejezetten hasznos vállalatokat igyekszik támogatni, amelyek előremutató iparágakba fektetnek” – magyarázza Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója. A K&H ökoalapja az utóbbi kategóriába tartozik, olyan vállalatok értékpapírjaiba fektet, amelyek alternatív energiával, vízkezeléssel és a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak csökkentésével foglalkoznak – a bankokra pedig ezek a tevékenységek általában nem jellemzők.

Az is elképzelhető persze, hogy az Appleseed is csak a világ oly sok országában meglévő bankellenes hangulatot próbálja meglovagolni az új befektetési stratégiával, és a bankok kiiktatása a portfólióból csak egy hangzatos marketingfogás. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.