BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pesszimisták az alapkezelők

A feltörekvő piacoktól többet várnak a szakemberek, mint a fejlettektől

Tavaly február óta nem voltak olyan pesszimisták az alapkezelők, mint ez év júliusban – ez derül ki a Bank of America Merrill Lynch felméréséből. A szakemberek közül 12 százalékkal gondolják többen azt, hogy a következő évben visszaesik a globális növekedés, mint ahányan ennek az ellenkezőjét, Kínával kapcsolatban pedig még borúsabbak a kilátások, 39 százalékkal többen vélekednek úgy, hogy a bővülés alábbhagy. A kockázatkerülés is nőtt, a nemzetközi befektetők készpénzegyenlege 4,4 százalékra emelkedett, vagyis már csak alig egy hajszálnyira van a 4,5 százalékos lélektani korláttól, ami általában azt jelzi, ideje bevásárolni a részvénypiacon.

A kockázati étvágy csökkenése ellenére a portfóliómenedzserek egyre jobban kedvelik a feltörekvő piacokat, 34 százalékkal többen súlyozzák ezeket felül, mint ahányan nem, ez pedig a legmagasabb érték február óta. A feltörekvő piaci befektetők profitvárakozásai viszont csökkentek, ám ennek ellenére is úgy vélekednek, a növekedés motorjai inkább lehetnek majd a feltörekvő országok, mint a fejlett piacok. Az alapkezelők közül legalábbis 85 százalékkal többen hisznek a belső keresletet kielégítő feltörekvő piaci cégek részvényeiben, mint ahányan nem. Az ezen térség országai közül a portfóliókezelők kedvence Törökország és Oroszország, Malajziát és Tajvant viszont alulsúlyozzák, és kisebb mértékben bár, de a kínai részvényekkel is így tesznek.

A Raiffeisen Capital Management szintén most tette közzé legfrissebb feltörekvő piaci jelentését. Az elemzés kiemeli: Magyarországon legutóbb ismét csökkent az inflációs ráta, a kibocsátásbeli hiány hatalmas méretét figyelembe véve pedig egyelőre nem kell tartós, keresletoldali inflációs nyomással számolni. A költségvetés égetően szükséges konszolidációja következtében hazánk a térség azon országai közé tartozik, amelyek a leginkább megszenvedték a globális gazdasági válságot. A konjunktúra dinamikája időközben a kedvezőbb külföldi kereslet hatására mégis pozitív, ez az ipari termelés növekedésében és az év eleje óta pozitív kereskedelmi mérlegben mutatkozik meg.

Törökországgal kapcsolatban a tanulmány megjegyzi: a konjunkturális adatok kedvező dinamikája kissé csökkent, az ország azonban többek között a munkaerőpiac gyors alkalmazkodásának és az igazán erőteljes és nagy belső piacnak köszönhetően mindeddig jól átvészelte a válságot. Az ipari termelés továbbra is növekszik, a feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe az előző hónaphoz képest ugyan csökkent, mégis változatlanul a gazdasági helyzet javulását jelzi. Indiáról szólva a Raiffeisen azt emelte ki, az ország a már most is viszonylag magas részvényértékelései ellenére az egyik legerőteljesebb feltörekvő piac maradt, amely a globális trenddel ellentétben júniusban 4 százalékkal emelkedett. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.