BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabil, de nem világraszóló eredmények Londonban

A várt értéksáv alsó határa körül mozgott a két vezető nemzetközi aukciósház múlt heti londoni kortárs művészeti árveréseinek összforgalma. A Sotheby’s hétfő este a jutalékokkal együtt 41,1 millió fontos összeredményt tudott elkönyvelni, miközben a nettó várakozás 38,3–52,8 millióról szólt. A legmagasabb összeget, 6,2 millió fontot Yves Klein 49. sorszámú kék reliefje érte el.

A Christie’snél szerda este 45,6 millió fontot költöttek el a gyűjtők; az előzetes becslésben 40,9–58,1 millió szerepelt. Itt az 1945 utáni árverések visszatérő sztárja, Andy Warhol tarolt – egy Elizabeth Taylorról készített portréja 6,8 millió fontos árával vált az aukciósorozat legdrágább darabjává.

Elemzők kiemelik, hogy a mostani eredmények meghaladták a tavalyi hasonló mutatókat. Ugyanakkor a 2010 első hónapjaiban látott pezsgés némileg alábbhagyott – most nem születtek olyan rekordok, mint a Sotheby’s februári, ugyancsak londoni árverésén, amikor Alberto Giacometti egy szobráért 65 millió fontig tartott a küzdelem. A múlt heti kortárs aukciókat megelőző impresszionista és modern művészeti árverések látványosabb eredményeket hoztak. A Christie’s, a Sotheby’s és a Bonhams 303 millió fontos forgalmat ért el, ez hajszálnyival felülmúlta a 2008 júniusában felállított rekordot. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.