BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vonzó logisztikai ingatlanok

Egyre több az érdeklődő Közép- és Kelet-Európában – A piacon a megtérülés az iparági átlag felett van

Az európai logisztikai- és ipariingatlan-piac az utóbbi időben több olyan változáson ment keresztül, amelynek következtében a szektorban a befektetésre alkalmas ingatlanok kínálata és minősége is megnőtt. A zömében pozitív változások egyaránt érintik a iparág likviditását és befektetői körét, illetve a rendelkezésre álló eszközöket és a piac bérlői bázisát – állapítja meg legfrissebb kutatásában a CB Richard Ellis (CBRE). A piacvezető ingatlankereskedelmi szolgáltató az érintett piaci szereplők között harmadik félként kiemeli a logisztikai outsourcing szolgáltatókat is, amelyek az utóbbi időben bővülésükkel külön hozzájárultak a specializált befektetők aktivitásának növekedéséhez, főleg miután a világkereskedelem és a regionális infrastruktúra fejlődésnek indult. Az átalakuló körülmények következtében a teljes európai befektetési piacból ma már tíz százalékkal részesedik az ipari ingatlanok szegmense, míg 2006-ban ugyanez az arány csupán hat százalékot ért el – állapítja meg a cég összefoglalójában.

Richard Holberton, a CBRE európai kutatási igazgatója a részletekre kitérve jelezte, az első osztályú ingatlanok hozama az elmúlt tíz évben mintegy 70 bázisponttal volt alacsonyabb, mint egy húszéves időszakot tekintve a hosszú távú átlag; az ipari és az irodapiaci ingatlanok hozamkülönbözete szintén csökkent. Alapvetően ezek a tényezők befolyásolják a befektetők véleményét a szektor lehetséges jövőbeli megtérülését illetően.

Eközben mind az európai logisztikai szektor lehetőségeit kereső páneurópai intézményi befektetési alapok, mind a befektetők száma és mérete nőtt. Bár a szektorban általában kisebb ütemű a bérleti díjak emelkedése, a piacon a megtérülés 2001 óta másfél százalékponttal haladta meg a teljes ingatlaniparág átlagát, ez pedig meglehetősen vonzó a jelenlegi bizonytalan nemzetközi gazdasági környezetben.

A befektetésre alkalmas ingatlanok állományával kapcsolatban a CBRE leszögezi, annak gyarapodása az utóbbi években több okkal is magyarázható. Az elmúlt öt esztendő európai ipari és logisztikai piacán kötött tranzakciók megközelítőleg 20 százaléka eladás-visszabérlés jellegű ügylet volt, szemben a teljes befektetési piacon mért aránnyal, ahol a mutató 13 százalékra rúgott. Miközben a piac abszolút mérete is nőtt: a spekulatív céllal épült logisztikai ingatlanok állománya a közép- és kelet-európai régióban több mint tízszeresére emelkedett 2000 és 2008 között.

A CBRE jelentése szerint általánosságban a relatíve magas likviditás jelentős előnyt jelent a hozamok tekintetében. Ma a leginkább likvid piacokon – Franciaországban és Nagy-Britanniában – a hozamok a hosszú távú átlagokhoz képest különbözőképpen alakulnak; Londonban, Párizsban, Madridban, Barcelonában, Stockholmban és Brüsszelben legutóbbi tetőzésük után csökkenni kezdtek, míg Rotterdamban, Milánóban vagy Frankfurtban még nem egyértelmű a lejtmenetük.

Az ipari és logisztikai ingatlanok iránti érdeklődés Közép- és Kelet-Európában is erősödni látszik – kommentálta a felmérés megállapításait Borbély Gábor, a CBRE régiós elemzője. „Az elmúlt negyedévben Lengyelországban hajtottak végre egy nagy portfólióértékesítést, Horvátországban pedig egy elosztó központot adtak el. A tranzakciók volumene a régiós átlagméret kétszerese volt. Hasonló nagy logisztikai ügyletet Magyarországon utoljára egy éve láthattunk” – mondta a szakember.

Richard Holberton szerint a befektetők számára jelenleg a fő szempont az árazás felbecsülése a bérlői kereslet alakulásának és a relatív likviditás mutatóinak figyelembevételével, azaz, hogy mennyire számít jó piacnak az adott üzlet. Nem mindig egyértelmű ugyanis, hogy a jelenlegi hozammozgások a helyi különbségeket tükrözik-e likviditásban, a kereslet vagy a növekedési kilátások tekintetében. HÉ

Új központot hozott létre a Szentkirályi

Átadták tegnap a Szentkirályi Ásványvíz Kft. telephelyén létesített Balogh Sándor Logisztikai Központot. A négyezer négyzetméteres, hat hektáron elhelyezkedő épület félmilliárd forintos beruházás eredményeként fél év alatt épült fel. A bérelt raktárak kiváltásának céljából épített központtól hatékonyabb, gyorsabb és gazdaságosabb kiszállítást, a palackok sérülési kockázatának minimalizálását, valamint jelentős költségcsökkenést várnak. Az irodákat is magába foglaló raktárház ötmillió liter ásványvíz tárolására alkalmas. A több mint 500 millió forintos beruházást 75 százalékban bank-, illetve támogatott hitelből finanszírozta a vállalat, 25 százalékban pedig saját erőből fedezték.

A cég a raktározási információtechnológia fejlesztése mellett öt éven belül a duplájára növelné a logisztikai központ területét.

A cég a raktározási információtechnológia fejlesztése mellett öt éven belül a duplájára növelné a logisztikai központ területét.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.