BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A befektetők is nyaralnak

Bátrabb már a kockázatvállalás, helyreáll a tőzsde megszokott forgalma

Visszaesés. Látványosan mérséklődött a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) forgalma az esztendő hetedik hónapjában. Az ország lakosságának jelentős része nyaral, mindössze 815 milliárd forint értékben köttettek üzletek a részvénypiacon, ez összességében 34 százalékkal alacsonyabb az előző hónap 1236 milliárdos forgalmánál. Bár az adásvételek volumene uborkaszezonra utal, a részvényárak mégis emelkedtek júliusban.

Az év legnyugalmasabb hónapjának statisztikájából nem szabad semmiféle következtetést levonni, júliusban még a legjobb években is visszaesett a tőzsdei forgalom. Az azonban mindenképpen figyelemre méltó – s ezt a BÉT tegnap közzétett havi statisztikája is igazolja –, hogy az első hét hónapban regisztrált 7401 milliárd forintnyi részvényforgalom 33 százalékkal haladja meg a tavaly január–júliusi 5555 milliárdos forgalmat. Gábler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője szerint ez már azt jelzi, hogy a piacok kezdenek magukhoz térni, nő a kockázatvállalási kedv. A csúcs e szempontból a 2007-es év volt, amikor 10 800 milliárdot ért el a BÉT első héthavi forgalma az „átlagosan normálisnak ” számító 2006-os azonos időszaki, mintegy 7900 millárd forint után.

Gábler Gergely a piacok feléledését leginkább – a májusi és júniusi esést követően – a növekvő részvényárakkal látja igazolni. A vezető papírok közül az OTP a tavalyi 3600-as szintekről az idei júliusi uborkaszezonban már jellemzően 5500 forinton jár. Hasonlóan alakult a Mol árfolyama, ahol egy év viszonylatában 10-15 ezerről mostanra 20 600 forintra emelkedett a napi kereskedési ár. Mindemellett, de nyilván az áraktól nem függetlenül, sokat elárul a tőzsde hivatalos részvényindexe, a BUX is, amely egy hónap alatt 1215 ponttal, 5,8 százalékkal nőtt, s július végén már 22 265 ponton állt. Míg májusban megközelítőleg 11, júniusban 4,8 százalékot esett. Tavaly még jellemzően 9000–18 000 forint között mozgott a pesti tőzsde részvényindexe, igaz, éppen a nyár végéig emelkedett a 18 ezres szintre – magyarázza Gábler Gergely.

Júliusban a teljes azonnali piaci forgalom – amely a részvényeken kívül a befektetési és kárpótlási jegyek, a certifikátok, az állampapírok, a vállalati kötvények és a jelzáloglevelek adásvételét is magában foglalja – 891 milliárd forintra rúgott; mindennek 91,5 százalékát a részvények forgalma tette ki. Az összforgalom 31 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest.


Brókersorrend

A brókercégek forgalmi listájának első helyét júliusban ismét az Erste Befektetési Zrt. foglalja el 167 milliárd forintos részvényforgalommal, a második a Concorde Értékpapír Zrt. csaknem 93 milliárddal. A harmadik helyen a KBC Securities végzett 74 milliárd forinttal, megelőzve az UniCredit Bankot. Az ötödik és hatodik helyen nem történt változás: ötödik a lengyel Ipopema Securities 68 milliárdos forgalommal, hatodik a Cashline Értékpapír Zrt., amely közel 60 milliárd forint értékben kereskedett a részvénypiacon. VG









Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.