BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A piacok húzták az alapokat

A lakossági befektetőknek köszönhetően lassabban bár, de júliusban is folytatódott a tőkebeáramlás

Tovább növekedett júliusban a hazai befektetési alapok vagyona: bár a tőkebeáramlás tovább lassult, a tőkepiac konszolidálódása miatt a hozamok emelkedtek – derül ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) legfrissebb jelentéséből.

A jelentés szerint az elmúlt hónapban is több mint 5 milliárd forint friss tőke érkezett az alapokba. Bár a tőkebeáramlás az előző havinál alacsonyabb, a nemzetközi tőkepiacokon helyreálló rendnek köszönhetően az alapok hozama jelentősen meghaladta a júniusit. A tőkebeáramlás jellemzően ismét a lakossági befektetőknek volt köszönhető, míg az intézményi befektetők a júniusi több mint 15 milliárd forint friss tőke után 6 milliárd forintot vontak ki az alapokból.

„Júliusban végre megállt a tőkepiacok esése, a forint is erősödött, ez pedig a befektetési alapok hozamain is éreztette hatását. Ezzel együtt folytatódott viszont a tőkebeáramlás a biztonságot jelentő likviditási alapokba” – magyarázta a folyamatokat Temmel András, a Bamosz főtitkára. A tőkebeáramlás ismét részben a hagyományos lakossági termékekhez vonzódó kisbefektetői bizalomnak volt köszönhető, míg folytatódott az átrendeződés a vegyes alapok irányába is – tette hozzá a főtitkár.

A Bamosz-tagok által kezelt befektetési alapok júliusban öszszesen mintegy 5,1 milliárd forintot vonzottak, míg a vagyon a piaci teljesítmény hatására 42,2 milliárd forinttal nőtt. Az év eleje kedvencének számító rövid kötvényalapokon, több alap egyidejű lejárata miatt a garantált alapokon, illetve a részvénytúlsúlyos alapokon és az intézményi alapokon kívül minden alaptípusba érkezett friss pénz, ezen belül ismét a változékony tőke-piaci helyzetben is biztonságos menedéknek számító likviditási alapok, valamint a lakossági befektetők által preferált ingatlanalapok voltak a legnépszerűbbek. A júliusi 1,3 százalékos bővülést követően, a hónap végén a Bamosz-tagok 426 hazai befektetési alapban összesen 3557 milliárd forintot kezeltek.

A legnépszerűbbek továbbra is a nyilvános nyílt végű értékpapíralapok: az összvagyon többségét (62,5 százalékát) ezek adják, bár az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon júliusban az átlagnál kicsit lassabban, 1,2 százalékkal bővült. A vizsgált időszakban összesen 4,5 milliárd forint friss tőke érkezett, a hozamok pedig összesen 21,7 milliárd forinttal növelték a befektetések értékét.

A pénzpiaci alapok vagyona – részben a forinterősödés miatt – júliusban lassabban bővült. Öszszesen 9,8 milliárd forint friss befektetést vonzottak, és 1,2 milliárd forint hozamot termeltek, ez 0,8 százalékos növekedést jelent, így a hónap végén a teljes vagyon 1393 milliárd forint volt.

A nemzetközi részvénypiacok magára találása jót tett a részvényalapok hozamainak is, de júliusban is láttak még lehetőséget a befektetők a részvénypiacokon. Az elmúlt hónapban 1,6 milliárd forint érkezett a nyilvános részvényalapokba, a piaci teljesítmény pedig 15,2 milliárd forint hozamot eredményezett, így júliusban az alapok közt a leggyorsabban, 4,6 százalékkal nőtt a vagyon. Továbbra is szépen gyarapodik az ingatlanalapok vagyona. Ezek a termékek júliusban 7,2 milliárd forint friss tőkét vonzottak, és további 2,2 milliárd forint hozamot termeltek.

Júliusban időlegesen megállt a garantált alapok piacán korábban látott pozitív változás, miután az elmúlt öt hónapban érkezett számottevő friss tőke után ismét tőkekivonás történt a nyilvános garantált alapoknál. A vagyon júliusban 0,6 százalékkal csökkent: összesen 3,2 milliárd forint távozott, míg a piaci teljesítmény csak mintegy félmilliárd forinttal növelte az alapok vagyonát. Ismét csökkent a kötvényalapok vagyona is: a 27 alap 2,1 százalékos vagyonvesztést könyvelhetett el. Ennek oka továbbra is az év elején sikerterméknek számító rövid kötvényalapok tőkevonzásának elapadása.

A javuló tőkepiaci hangulatban ismét jó hónapot zártak a kisebb alapkategóriák is. A 37 vegyes alap vagyona 3,8 százalékkal, 118 milliárd forintra nőtt. A zártkörű értékpapíralapok vagyona 2,7 százalékkal nőtt: júliusban ugyan több mint 6 milliárd forint tőkét vontak ki az alapokból, de elsősorban a részvényalapok teljesítménye 17,5 milliárd forinttal növelte a vagyont. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.