BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Már a rossz adatok is vásárlási rohamot indítanak

Már a rossz makroadatok is vételi jelnek számítanak. A pénteki amerikai piaci mozgások alapján minden további nélkül lehetne erre a következtetésre jutni - jelenti a Cashline.

A munkaerőpiaci tendenciák ugyanis nemhogy nem mutattak javuló tendenciát, hanem további romlással szembesülhettünk. Ezt az mutatja leginkább, hogy a fantasztikus statisztikai rendszernek köszönhetően már megint a megelőző hónap (június) adatának revíziója keltett csalódást, mivel azt 125 ezer fős leépítésről 221 ezer főre módosították.

A kommüniké szerint ezeket a módosításokat az időben később beérkező jelentések indokolják, azonban ismét fel kell tennünk a kérdést, hogy mennyire megbízhatóak ezek az adatok, ha a valós kép teljesen eltér attól, ami az első becslések alapján kirajzolódik.

A fent említett vízió egyébként a tavalyi év második felének piaci hangulatát tükrözi. Egy vártnál izmosabb makroadat automatikusan terelte a vevőket a parkettekre, a gyengébb mutatók azonban azt a víziót erősítették, hogy tartósan alacsony marad a Fed irányadó rátája, amelynek révén a kockázatosabb, de magasabb hozamot ígérő termékek felé vándoroltak a befektetésre szánt összegek.

A mostani forgatókönyv is nagyban hasonlít erre, ugyanis a várakozások alapján a Fed a kedd este megjelenő kamatdöntésében meghosszabbítaná a kötvényvásárlási programját és a lejáró államkötvényekből származó összegeket is visszaforgatná. Erről már két hete folynak a találgatások, több Fed-jegybankár is utalt erre a lehetőségre, sőt az elnök, Ben Bernanke is pedzegette ezt a verziót a beszédeiben.

A kötvénypiacon már rá is haraptak a történetre, ennek köszönhető az amerikai államkötvények elmúlt időszaki ralija, amely a kétéves futamidejű állampapír hozamát történelmi mélypontra nyomta (árfolyama új csúcsra ugrott), de a többi lejáraton is hasonló mozgások zajlottak. Kérdés persze, hogy ez az optimizmus a keddi Fed-kamatdöntés után is megmarad-e.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.