BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyerő lehet a nemesfém

A befektetési szakemberek még tartanak attól, hogy a gazdaság visszazuhan a recesszióba

Elsősorban nemesfémekbe, nyersanyagokat kitermelő társaságok papírjaiba, valamint az energetikai szektorban működő cégek részvényeibe érdemes befektetni a következő hetekben – állítják befektetési szakemberek. Bár mostanában sorra jelennek meg a második negyedéves vállalati gyorsjelentések, a frissen publikált eredményeken felül a befektetői hangulatot az elemzői, illetve piaci várakozásoknak való megfelelés is nagymértékben befolyásolja – mondta Blahó Levente, a Raiffeisen Bank elemzője. Megjegyezte: nem lehet általános következtetéseket levonni a gyorsjelentések értékpapír-piaci hatásait illetően, hiszen egyrészt eddig hiába jöttek ki a vártnál jobb eredmények, sokszor ennek ellenére is esett a részvények értéke. Másrészt a várakozásoknak megfelelő vagy azokon aluli eredmények nem feltétlenül jártak együtt árfolyam-korrekcióval. A befektetők számára az eredményeken túl az a legfontosabb, hogy az adott cég a jövőre nézve módosította-e előrejelzéseit, változtatott-e az óvatosságra intő álláspontján. A Raiffeisen szakembere úgy tartja, a jelenlegi bizonytalan gazdasági környezetben az osztalékpapírok biztos befektetést jelenthetnek, hiszen remek lehetőségek kínálkoznak a külföldi piacokon is, amelyek akár árfolyamnyereséggel is kecsegtethetnek.

Kovács Roland, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője szerint annak ellenére, hogy a befektetői hangulat az elmúlt hetekben, hónapokban érezhetően javult, továbbra is törékenynek látszik. A szakértő szerint a következő időszakot a recesszióba való visszaeséstől való félelem jellemzi majd, vagyis nagy az esélye egy újabb korrekciónak a tőkepiacokon, ami együtt járhat a befektetői hangulat romlásával és a kockázatkerülés megemelkedésével. A tőke ilyenkor a kockázatos termékekből a kockázatmentes eszközök vagy az úgynevezett biztos menedékek felé áramolhat. A nemzetközi piacon érdemes lehet az árupiac felé tekinteni, a búza például most jó befektetésnek tűnik, mivel a kínálati oldal szűkössége komoly árfelhajtó tényező, emellett az arany is újból a figyelem középpontjába került – mondta az Equilor elemzője. Mint hozzátette: a magyar piacon a hangulat elromlása esetén a néhány hónapos diszkontkincstár-jegyek is jó választásnak tűnnek.

Az állampapírok helyett leginkább a fizikai nemesfémekbe – aranyba és ezüstbe – érdemes fektetni, hiszen ezek árfolyama az elmúlt 10 évben éves szinten átlagosan 10 százalék feletti mértékben emelkedett – jelentette ki kérdésünkre Riczkó István, a Swiss Finance Zrt. értékesítési igazgatója, aki azoknak, akik nem riadnak vissza a spekulációtól, korai stádiumban lévő kitermelő társaságok részvényeit ajánlja. A válság elmúlásával ugyanis a termelés ismét fellendül, és újra óriási méretűvé növekszik a termelői szféra nyersanyagszükséglete. Riczkó István szerint emellett a második negyedéves gyorsjelentések függvényében mindenképpen a gyógyszeripari és energetikai szektorban működő társaságok részvényeiben is érdemes gondolkodni.

A KBC Securities elemzője, Császár Péter a részvények mellett ugyancsak a nyersanyagok mellett tette le a voksát, bár kiemelte azt is, hogy az európai piacok közeljövője nagyban függ attól, milyen adatok látnak napvilágot a tengerentúlon. Szerinte sokkal fontosabb, hogy mi történik a világpiacon – az Egyesült Államokban és Ázsiában –, mint hogy milyen megszorító intézkedéseket hoznak például Görögországban. Bár a dél-európai adósságválság hosszú hetekre gyengülésbe hajszolta az uniós devizát, most úgy tűnik, a probléma valamelyest nyugvópontra jutott.

Ezt igazolja Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. részvényelemzője is, aki szerint az elkövetkező időszak alakulása a részvénypiacokon elsősorban attól függ, hogy a később jelentő amerikai vállalatok igazodnak-e ahhoz a színvonalhoz, amelyet a várakozásokat felülteljesítő gyorsjelentések az utóbbi hetekben diktáltak. PD

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.