BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pintér: Jól fogynak a Bedő-gyűjtemény antik bútorai

Alig két hét alatt jelentős részben vevőre találtak azok a kiemelkedő minőségű régi bútorok, amelyeket a Pintér Galéria és Aukciósház vonultatott fel nyári kiállításán. A nagy érdeklődést a bútorok kvalitása mellett a proveniencia is magyarázza: a kiállított több tucat tárgy Bedő Rudolf gyűjteményéből származik. Az 1891–1978 között élt Bedő nemcsak jelentős műgyűjtő volt, hanem művészeti íróként és a Művészettörténeti Értesítő külföldi lapszemléjének szerkesztőjeként is ismert volt. Gyűjtői érdeklődése a régi és modern festmények, rajzok, sokszorosított grafikák mellett a bútorokra, a naiv festészetre és számos egyéb tárgytípusra is kiterjedt. (A legendás kollekció festmény- és szoboranyagát, valamint az iparművészeti kincsek egy részét a Kieselbach Galéria állította ki tavaly nyáron.)

Eddig elsősorban a kisebb méretű bútorok mozgatták meg a Pintér Galériába betért hazai és külfödi gyűjtők fantáziáját – elkelt többek között fél tucat 18. századi rokokó szék, összesen 1,6 millió forintért, és több hasonló korú konzolasztal, illetve 20. század eleji kisbútor is. A galéria tapasztalatai szerint a külföldi, különösen a tengerentúli érdeklődőket sokszor visszariasztja egy-egy kiszemelt bútor magas szállítási költsége, illetve az a tény, hogy védett alkotásról van szó, amely nem vihető ki legálisan az országból. Emiatt érthető, hogy a nagyobb méretű szekrények zöme még eladó. Idetartozik például egy tömör fenyőből készült, festett itáliai rokokó ruhásszekrény (3,9 millió forint), vagy egy szintén védett, diófa borítású, intarziás 18. század végi szekrény (2,9 millió). Félmillió forint körüli áron nagyon szép szecessziós ruhásszekrényre vagy hasonló korú, gyöngyház berakásos tálalószekrényre tehetünk szert. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.