BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ború és derű az aukciókon

A sikeres ázsiai műtárgyárverés után ezen a héten festményekkel rukkol elő Forró Tamás

Jól indult az aukciós szezon a Belvedere Szalonnál: a múlt szombaton rendezett ázsiai műtárgyárverés tételei szinte kivétel nélkül elkeltek. Forró Tamás szerint a gyakran jelentős, tízszeres vagy még nagyobb licitemelkedés a kínai vásárlók érdeklődésének volt köszönhető. A porcelánokra ugyanúgy élénken licitáltak a távol-keleti vevők, mint például a tibeti hegyikristály tárgyakra, így sok esetben fél- és egymillió forint közötti leütési árak születtek.

A Belvedere e hét szombaton sorra kerülő 29. művészeti aukcióján szereplő 163 tétel között a pár százezer forintos képek dominálnak, de magasabb induló árakkal is találkozunk. Így például Orbán Dezső 1915-ből származó, a dubrovniki tengerpart szikláit megörökítő vásznáért (30. tétel) 1,6 millió, Boromisza Tibor önarcképéért (50.) 2,8 millió, Derkovits Gyula Hazafelé című 1920-as „árkádiai” kompozíciójáért (91.) pedig 9,5 millió forinttól lehet ringbe szállni. A legnagyobb összegről, 18 millió forintról a Ború és derű című korai Gulácsy-kompozíció (74.) indul.

Az alacsonyabb árkategóriában kiemelt figyelmet érdemelnek a Kondor Béla-rézkarcok (1. és 3. tétel, 80, illetve 95 ezer forint), Pittner Olivér nagybányai pasztellje (152., 160 ezer), ef. Zámbó István (60., 61. tétel, 240, illetve 480 ezer) képei. A kevéssé ismert művésznév ellenére izgalmas Endresz Alíz 37. számon, 750 ezer forintról induló tájképe is, amely szerepelt a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Saphier-gyűjteményből 2008-ban rendezett Hölgyek palettával – Magyar nőfestészet 1895–1950 című kiállításon.

Forró Tamás a sikeres ázsiai műtárgyárverés után további tematikus árveréseket is tervez az idei őszi–téli szezonra. Két festmény- és grafikai kamaraaukció (október 30., november 13.) és egy további ázsiai árverés (december 4.) mellett két új tárgykör is szerepel a naptárban. Október 30-án üvegtárgyakat, december 9-én pedig antik aranytárgyakat visz kalapács alá Forró Tamás. A Szent István téri galéria egy EU-támogatással megvalósult vidéki múzeumi projektben is részt vett a közelmúltban. Ennek keretében Szabolcson, a Mudrány-kúriában állandó enteriőrkiállítást hoztak létre, amely a magyar köznemesség 19. század végi, 20. század eleji lakás- és tárgykultúrájával ismertet meg. A négy terem berendezését – benne barokk, ónémet és biedermeier stílusú bútorokat, keleti szőnyegeket, asztalneműket, 19. század végi csillárokat, továbbá Than Mór, Lotz Károly, Kosztolányi Kann Gyula és más mesterek festményeit – a Belvedere szállította.

A Belvedere mellett a Pintér Aukciósháznál is korán indul az őszi szezon. A cég szeptember 22-i, sorrendben 11. árverése bő másfél száz tételt ölel fel. A műtárgyanyagban – 10-20 ezer forintos üveg- és ezüsttárgyak mellett – több százezer forintos kikiáltási árú tételek is akadnak. Ilyen a 22. számú, 280 ezer forintról startoló nürnbergi barokk ezüstpohár, amelyet az 1665–1734 között élt Michael Lauffer látott el mesterjegyével (22. tétel). A festmény- és grafikai kínálatban megtaláljuk Batthyány Gyula Magyar ábránd című festményét (61/B tétel, 4,9 millió forint). Ennek vonzerejét növeli, hogy szerepelt Molnos Péter alapvető monográfiájában – ugyanakkor csökkenti az, hogy piaci szempontból egyáltalán nem friss darabról van szó, hiszen Virág Judit tavaly őszi árverésén már láthattuk (akkor kikiáltási árán, ötmillió forintért ütötték le). László Fülöp reprezentatív női portréja (110.) 1,3 millió forintról, Somogyi Győző Korpusza (135.) 80 ezer, Aba-Novák Vilmos kétoldalas aktrajza (57.) 180 ezer forintról várja az ajánlatokat.

Szeptember 28-án egy másik Falk Miksa utcai cég, a MissionArt rendez képaukciót, 203 tétellel. Néhány százezer forintos nagybányai és egyéb klasszikus festmények – Glatz Oszkártól Maticska Jenőn, Jándi Dávidon és Szabó Gyulán át Gábor Jenőig – váltakoznak kortárs alkotásokkal. Utóbbiak között remek Tóth Menyhért-festményeket, Bukta Imre- és Gaál József-képeket találhatunk. A legmagasabb árú tétel Erdélyi Miklós Időutazás című 1976-os konceptuális fotótanulmánya (4,2 millió forint).

Árvízaukció

A magyar kortárs képzőművészek krémjének felajánlásaiból válogathatunk azon a jótékonysági árverésen, amelyet szombaton, szeptember 25-én 11 órától rendez a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége.

A szövetség Andrássy úti székhelyén többek között Konok Tamás, Pauer Gyula, Földi Péter, Haraszty István, Barabás Márton festményeire, grafikáira, szobraira, fotóira és objektjeire lehet licitálni 20–800 ezer forint közötti árakon. A bevételt teljes egészében az árvízkárosultak javára ajánlották fel a beadó művészek.

A szövetség Andrássy úti székhelyén többek között Konok Tamás, Pauer Gyula, Földi Péter, Haraszty István, Barabás Márton festményeire, grafikáira, szobraira, fotóira és objektjeire lehet licitálni 20–800 ezer forint közötti árakon. A bevételt teljes egészében az árvízkárosultak javára ajánlották fel a beadó művészek.-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.