BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Élénkülő cégfelvásárlások

Magyarország is vonzó célpont lehet a befektetők számára

A kelet-közép-európai régió lesz a legizgalmasabb célterülete a vállalatfelvásárlások terén aktív befektetőknek a következő negyedévben – állapítja meg a DLA Piper kutatása. Az előkészületben lévő tranzakciók azt jelzik: a fogyasztási javak s az energetika területén lehet számítani befektetőkre.

Posztl András ügyvezető partner szerint itt három szegmensben tapasztalható élénk M&A-aktivitás: az élelmiszer- és takarmányfeldolgozó, az FMCG-, valamint az energiaszektorban. Az első kettőre inkább a kisebb, ötmillió euró alatti, illetve tíz-húsz millió eurós tranzakciók és a pénzügyi befektetők jellemzők, míg az energiaszektorban inkább a stratégiaiak készítettek elő nagyobb projekteket.

A befektetők kilétét illetően nálunk is érvényesül az az egész Európára jellemző tendencia, miszerint főként a válságot kevésbé megszenvedő, sok szabad forrással rendelkező BRIC országbeliek aktívak ezen piacon. Ezek a vállalkozások a magyar cégeket reális célpontnak tekintik, és az itt szerzett tapasztalatokat felhasználva terveznek továbblépni a többi régiós ország piacára. „Kína korábban főként a nyersanyagok és termőterületek iránt tanúsított érdeklődést, elsősorban Afrikában és Dél-Amerikában hajtottak végre befektetéseket. Most viszont stratégiát váltottak, és leginkább technológiát vásárolnak Európában, az Egyesült Államokban” – fejtette ki Posztl András. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.