BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Intézmények hajtják az alapokat

A zártkörű és a vegyes konstrukciók felé áramlik a befektetők pénze

Több mint 105 milliárd forint friss tőke áramlott augusztusban a magyarországi befektetési alapokba, ennek többségét azonban már nem a lakossági, hanem az intézményi befektetők helyezték el – derült ki a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) tegnapi jelentéséből. Bár a háztartások befektetési célpontjai nagyrészt a pénzpiaci, garantált és ingatlanalapok voltak, folytatódott az átrendeződés a vegyes konstrukciók felé – hívta fel a figyelmet a tendenciára Temmel András, a szervezet főtitkára. Az utóbbi egy évben a zártkörű értékpapíralapok mellett a pénzpiaci, a kötvény- és az ingatlanalapok vagyona is 40 százalék feletti arányban emelkedett, augusztusban viszont már csak a zártkörűek nettó eszközértéke nőtt átlag feletti mértékben.

Augusztus végén a Bamosz tagjai 434 hazai befektetési alapban összesen 3668,4 milliárd forintot kezeltek, ez 3,13 százalékos vagyonnövekedés az előző hónaphoz képes. Az alapokba több mint 105 milliárd forint áramlott, míg a vagyon a piaci teljesítmény hatására 5,9 milliárddal nőtt.

A leggyorsabban a zártkörű értékpapíralapok vagyona nőtt, 21,15 százalékkal, 475,6 milliárd forintra. Ezek augusztusban több mint 87 milliárd forint friss tőkét vonzottak, a piaci teljesítmények azonban 3,6 milliárd forinttal csökkentették a vagyont. Az intézményi alapokon belül augusztusban a friss tőke döntő része a részvényalapokba érkezett.

A legkeresettebbek továbbra is a nyilvános nyílt végű értékpapíralapok voltak, a náluk kezelt vagyon az összbefektetés 60,7 százalékát tette ki a nyolcadik hónap végén, bővülésük viszont csak 0,2 százalékos volt a hónap során. A vizsgált időszakban öszszesen 2,7 milliárd forintot vontak ki az alapokból, a hozamok pedig 6,2 milliárddal növelték a befektetések értékét.

A pénzpiaci alapokba augusztusban 7,3 milliárd forint friss befektetés áramlott, vagyonuk – a hozamot is figyelembe véve – 1,05 százalékkal, 1407,2 milliárd forintra emelkedett. A kategória több mint kétharmadát adó likviditási alapok vagyona ennél lassabban, 0,6 százalékkal bővült, a 37 vegyes alapé pedig 2,94 százalékkal, 121,7 milliárd forintra nőtt. Ezek az alapok már ötödik hónapja vonzzák az új befektetéseket, 3,2 milliárd forint érkezett a termékekbe, és a hozamok is növelték a vagyont, 320 millió forinttal.

Az elmúlt hónapban 5,6 milliárd forint távozott a nyilvános részvényalapokból, a piaci teljesítmények pedig 1,6 milliárd veszteséget eredményeztek, így augusztusban 1,89 százalékkal csökkent a vagyon. Az alapok alapjainak vagyona 1,21 százalékkal, 367,1 milliárd forintra nőtt, a speciális alapoké pedig 2,24 százalékkal, 566,1 milliárdra.

Az ingatlanalapok 7,2 milliárd forint friss tőkét vonzottak augusztusban és további 2,6 milliárd hozamot termeltek. A 22 ingatlanalap vagyona összességében 2,52 százalékkal nőtt, így a hónap végén 401,6 milliárd forint volt. A 14 egyéb alap vagyona 1,09 százalékkal, 25 milliárd forint alá csökkent augusztusban. A hónapban 30 millió forintot vontak ki a befektetők ezen termékekből, amelyek mintegy 240 millió forint veszteséget is elszenvedtek. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.