BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szépen gyarapodnak az alapok

Százmilliárdok vándorolhatnak át a tartós befektetési számlákra

Óriási növekedésnek indult az idén a befektetési alapok vagyona. A lakosság nettó megtakarításai csaknem félmilliárd forinttal gyarapodtak az első fél évben, s az összeg 90 százaléka a befektetési alapokba vándorolt – közölte Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója tegnap a cég sajtótájékoztatóján. A K&H Alapkezelő is igen jó fél évet zárt. Az első hat hónapban a társaság által kezelt vagyon több mint 110 milliárd forinttal, vagyis 16 százalékkal nőtt, és június végére megközelítette a 800 milliárdot. „Ez összhangban áll a piaci trenddel, hiszen a csökkenő kamatkörnyezetben a befektetők hagyományosan a betéti típusú termékek felől az alternatív befektetési lehetőségek irányába mozdulnak el, amilyenek a befektetési alapok is” – magyarázta Zobor Zsuzsanna.

A K&H az idén is a tőke- és hozamvédett alapok szegmensében erősítette tevékenységét. Ebben a kategóriában egyébként piacvezető a cég, részesedése jelenleg már 46,8 százalékos. A társaság folyamatosan kínál 3-3,5 éves termékeket tőke- és hozamvédelemmel, illetve 2,5 éveseket, amelyeknél viszont már csak a tőke megőrzését vállalják. Utóbbiaknál azonban érdekes, egzotikus piacok elérését biztosítják a befektetőknek, például a nyersanyagpiacok, a gyógyszeripar vagy a technológiai szektor eredményéből ígértek részesedést. A cégnél az idén négy tőke- és hozamvédett alap járt le, emellett négy konstrukció alakult át nyílt végűvé. Utóbbiakból a befektetők nagy része nem vette ki a pénzét, a megtartási arány 88,5 százalékos volt. Az ez évben lejárt alapok egyébként már egytől egyig fizettek hozamot, a legmagasabb nyereséget a K&H Plusz hozta, amely másfél év után 20 százalékot fizetett a klienseknek. A nyolc újonnan indult tőke- és hozamvédett alap az idén csaknem 50 milliárd forintnyi friss tőkét hozott a K&H-nak. A legkedveltebb konstrukciók az úgynevezett háromszor fizető alapok voltak, ezekből 28 milliárd forintnyit jegyeztek le az ügyfelek. Az alapok népszerűsége várhatóan az év hátralévő részében is kitart, hiszen a kamatadó-kedvezménnyel kecsegtető tartós befektetési számlák (tbsz) is lökést adhatnak a piacnak. Az ügyfelek egy része a K&H Alapkezelő tapasztalatai szerint már az év elején igyekezett adómentessé tenni a megtakarításait, sokan azonban csak az év végén tervezik áttenni a pénzüket tbsz-ekre. A K&H vagyonosabb klienseinek 30 százaléka mindenesetre már rendelkezik ilyen számlával, és a vagyona 5 százalékát át is tette ezekre, jelenleg a K&H csoport több mint 30 milliárd forintot kezel hozzávetőlegesen 10 ezer tbsz-en.

Az év vége felé azonban ezek az átáramlások felgyorsulhatnak, a társaság szerint százmilliárd forintos nagyságrendben mozdulhatnak meg pénzek a kamatadómentes megtakarítási lehetőségek irányába. A K&H is készül a jövőben tbsz-re szabott tőke- és hozamvédett alapok kibocsátására. Az ügyfélkör egyébként kedveli az ilyen, alacsony kockázatú konstrukciókat, a társaság felmérése szerint több mint négyötödük az úgynevezett „védekező” vagy „óvatos” kategóriába tartozik, és mindössze egy százalékuk számít „merész” befektetőnek. VG




Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.