BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

4 év alatt megtérülne, ha nem szüntetik meg a magánnyugdíjat?

Lengyelország elérte, hogy az Európai Unió figyelembe vegye az országonként különböző nyugdíjrendszereket. Az EurActiv értesülése szerint Magyarországának négy év alatt megtérülne, ha nem szüntetné meg a magánnyugdíjpénztárakat. Azonban nem várható, hogy a kormány álláspontja megváltozna a jelenlegi nyugdíjrendszer megváltoztatásáról.

Az Európai Unió várhatóan figyelembe veszi a nyugdíjreformer országok kérését, így a nyugdíjrendszer átalakításából adódó költségek valószínűleg nem terhelik majd teljesen a büdzséket. Vélhetően Magyarország sem járt volna rosszul ebben a rendszerben.

Lengyelország már december 10-én megegyezett az Európai Bizottsággal arról, hogy a magánkasszák miatt fennálló egyes költségeket beszámítják az államháztartási hiány és az államadósság számításánál – jelentette ki a Ludwik Kotecki, helyettes pénzügyminiszter.

A nyugdíj-győzelem "sztárrá" teheti Lengyelországot

Az Európai Unió visszatarthat más közép-kelet európai országot attól, hogy Magyarország példáját kövesse a nyugdíjpénztárak felszámolását illetően azzal, ha elfogadja a kilencvenes években életbe lépett nyugdíjreformokat a költségvetési deficit kiszámításakor. A Bloomberg egy lengyel napilapra hivatkozva arról tájékoztat, hogy Lengyelország elérte, hogy egyes tételeket az unió mégis figyelembe vegyen.

Az Európai Bizottság szóvivőnője, Pia Ahrenkilde-Hansen megerősítette, hogy az ügyben Donald Tusk és José Manuel Barroso pénteken telefonos megbeszélést folytattak. Annyi konkrétumot árult el, hogy a jövőben, amikor a Bizottság azt vizsgálja, hogy egy tagállam betartja-e a Stabilitási és Növekedési Paktumot, akkor figyelembe veszik a nyugdíjrendszereinek az állományát is. Ennek a konkrétumait a Stabilitási és Növekedési Paktumról szóló új szabálykönyvben kell lefektetni a jövő év elején, de az továbbra sem lehet ellentétes az alapszerződés rendelkezéseivel – írja az EurActiv.

Az EurActiv egyik lengyel kormányzati forrása szerint körülbelül 1,5 százalékos mozgásteret kaphatnak a nyugdíj-előtakarékosságot választó tagállamok, ami azt jelenti, hogy Magyarország számára is négy év után költségvetési szempontból is teljesen megtérülne megtartani a magánpénztárakat.

A magyar kormány fellépése megkongatta a vészharangot – mondja Marcin Mrowiec, a Bank Pekao elemzője. Szerinte az unió belátja, hogy a jelenlegi szabályozás nem ösztönzi a tagállamokat további reformokra a nyugdíjrendszerben.

Karsai Péter, a Commerzbank vezető közgazdásza szerint a megállapodás túl későn jött, hogy meggyőzze arról Magyarország kormányát, hogy ne vegye át a nyugdíj-megtakarításokat.

„Nem várjuk, hogy a kormány hirtelen megváltoztatja álláspontját” – mondták a Commerzbank közgazdászai. A magyar nyugdíjváltoztatásokról a parlament ma délután szavaz.

A Bloomberg kiemelte, hogy Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke a Facebookon tett közzé egy videót, melyben elmondta, hogy a magánpénztári rendszer fenntartása maga alá temetné a gazdaságot.

Olli Rehn, gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztos szóvivője hétfőn bejelentette: nincs szó a deficitszámítás változásáról nyugdíjügyben. Megerősítette, hogy Barroso múlt pénteken telefonbeszélgetést folytatott Donald Tusk lengyel kormányfővel a témában, és „megállapodtak abban, hogy minden nemzeti nyugdíjrendszert alaposan értékelni kell” az államháztartási deficit megállapításakor.

Olli Rehn pénzügyi biztos szóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta: a felek valóban közelednek a megállapodáshoz ebben a tekintetben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.