BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelzáloglevél-vásárlási programját lezárja az MNB

Mivel nem sikerült előrelépést elérni a hazai bankok forint forrásbevonása területén így a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2011-ben nem folytatja a Jelzáloglevél - Vásárlási Programját, de kedvező feltételek esetén a jövőben is nyitott lesz hasonló programok indítására – jelentette be az MNB.

Az MNB célja a forint jelzáloglevelek likviditási hozamfelárának tartós csökkentése volt, a hosszú futamidejű forint finanszírozási feltételeinek javítása érdekében. Az év végéig a jegybank 100 milliárd forintértékben hirdette meg a jelzáloglevél-vásárlási programot.

A program központi szerepét betöltő jelzáloglevél-kibocsátó hazai jelzálogbankok kezdeményezésével zajló elsődleges piaci vásárlások azonban jelentősen elmaradtak a várakozásoktól, így az erre szánt keretdöntő része kihasználatlan maradt. Ugyanakkor az MNB jelzáloglevél-vásárlási programja hozzá tudott járulni a forint jelzáloglevelek hozamfelárának csökkenéséhez – áll az MNB közleményében.

Az MNB továbbra is figyelemmel kíséri a forint jelzáloghitelezés és a hazai jelzáloglevél-piac fejlődését, valamint továbbra is fontosnak tartja a hosszú távú megtakarítások és a hazai hitelintézetek hosszú forintforrás-bevonásának támogatását. Amennyiben a forint alapú hitelezés növekedésnek indul, és a bankok motiváltak lesznek abban, hogy ez a növekedés mérlegük lejárati összhangjának javulása mellett valósuljon meg, az MNB megfontolja egy új jelzáloglevél-vásárlási program felállításának lehetőségét.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.