BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Padlóra küldték az eurót

Az euró továbbra is tizenegy havi mélypont közelében van a dollárral szemben, miközben az európai adóssággal kapcsolatos aggodalmak már Portugáliára körül forognak.

Szerda reggel az euró némileg ugyan erősödött és 1,3020 dollárral jegyezték, a keddi 1,2969 dollárral szemben, de továbbra sem tud eltávolodni a tizenegye hetes mélypont közeléből - jelenti a Reuters.

Számos befektető jelenleg a biztonságosabbnak tartott svájci frankra vált. A piacok amiatt aggódnak, hogy az európai adósságválság Írország után Spanyolországban és Portugáliában is eszkalálódik.

Szakértők úgy vélik, hogy az euró tovább gyengülhet, hacsak nem történik erőteljes változás. Greg Gibbs, az ERBS stratégiai szakértője Sydneyben úgy vélekedett, agresszív lépésre van szükség az európai hatóságok részéről annak érdekében, hogy megpróbálják csillapítani a kedélyeket s ez most a kulcsfontosságú dolog. Az euró értéke mintegy 9 százalékkal csökkent a novemberi 1,4281 dolláros csúcs óta, és 7 százalékkal gyengült novemberben, ami a legnagyobb egyhavi gyengülés május óta.

Mint arról a Világgazdaság beszámol, rohamosan mélyül az eurózóna adósságválsága: az ír mentőcsomag véglegesítését követő két napban rekordszintre emelkedett a spanyol, az olasz és a belga államkötvények hozama, az euró pedig több mint két hónapos mélységbe süllyedt a dollárral szemben.

A portugál központi bank arra figyelmeztetett, hogy az ország hitelintézetei „elviselhetetlen kockázattal” szembesülnének, ha a kormány nem járna sikerrel az államháztartás konszolidálásában. A görög vesszőfutás folytatódását jelzi, hogy a pénzügyminiszter hétfői bejelentése szerint országa hatéves haladékot kapott a 110 milliárd eurós mentőcsomagból származó hitelek visszafizetésére.

A piacok azt gyakorlatilag már beárazták, hogy Görög- és Írország után Portugália is nemzetközi segítségre szorul majd; a befektetők figyelmét ezért egyre inkább Spanyolország köti le. Madrid számára jövő tavasszal érkezhet el az igazság pillanata, akkor ugyanis az ország kormányának és bankjainak egyszerre kell újrafinanszírozniuk összesen mintegy 50 milliárd eurós adósságot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.