BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nyugodtabban alhatnak a frankhitelesek - Erősödött a forint

A forint erősödött pénteken az euróval szemben, pedig a közös európai deviza is jól teljesített.

A forint mérsékelten erősödött a bankközi devizapiacon az euróval szemben, a reggeli 275-ös szintről 274-ig kapaszkodott délután, majd 274,3-nál állt meg a hazai deviza. A svájci frankot 210,5 forinton jegyzik a reggeli 211,5 után. A frank kurzusa péntekre tavaly decemberi szintekre mérséklődött; január elején stabilan 220 forint felett jegyezték a frankot.

Az euróval szembeni forinterősödés (0,3 százalék körüli) után a svájci frankkal is kedvezőbb szintekre kerülünk. Az euró stabilitást mutat, miután elérte az 1,3-as szintet a svájci frankkal szemben. Délután a lélektani 1,3 alatt is jegyezték a közös európai devizát, pillanatnyilag ezen kurzus környékén mozog, a devizapár kurzusa szúk tartományban mozog. Az euró 1,35-re emelkedett az amerikai dollárral szemben, és délutánra 1,335-re kapaszkodott.

Az euró stabilitását táplálja, hogy az eurózóna legnagyobb gazdaságból kedvező hírek érkeztek, a német Ifo üzleti hangulatindex az újraegyesítés óta nem látott történelmi csúcsra kapaszkodott. Az európai vezető tőzsdeindexek a reggeli semleges kezdés után fel tudtak kapaszkodni és 1-2 százalékos pluszba kerültek.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A forint pályáját az MNB hétfői kamatdöntése határozhatja meg a jövő hét elején, majd februárban a költségvetési kiigazítái program felől érkező hírek, és a kiadáscsökkentő program nemzetközi fogadtatása.

A Fitch Ratings, és a nemzetközi hitelminősítők az alapján fogják értékelni Magyarország hitelbesorolását, hogy elegendőnek ítélik-e meg a kiadáscsökkentő lépéseket. Ismeretes, Magyarország hajszálra van a „bóvli”, vagyis a befektetésre nem ajánlott kategóriától. Ha a hitelminősítők rontják a besorolást, az jelentős forintgyengülést okozhat. Ha hiteles a program, az a hazai deviza erősödéséhez is vezethet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.