BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Mol hete volt az elmúlt hét

Emelkedett a Budapesti Értéktőzsde részvényindexe a múlt héten annak ellenére, hogy az európai és az amerikai piacok is estek az észak-afrikai és közel-keleti országokban kialakult politikai feszültség hatására.

A BUX 23.046,76 ponton zárt pénteken, 533,02 ponttal, 2,37 százalékkal magasabban az előző heti záró áránál. A vezető részvények ugyanakkor vegyesen mozogtak, az indexet elsősorban az olajár emelkedése miatt dráguló Mol húzta fölfelé.

A forgalom továbbra is alacsony maradt, bár az előző hét 57,35 milliárd forintos forgalmánál magasabb értékben, 83,2 milliárd forint értékben születtek üzletek a részvénypiacon.

A befektetői hangulatot elsősorban a líbiai események, illetve az ennek hatására emelkedő olajárak alakították a héten. A szakértők attól tartanak, hogy komolyabb olajhiány lép fel a világpiacon, ha Líbiában leáll az olajtermelés - ami egyes hírek szerint már kétharmadával csökkent -, továbbá a kormányellenes megmozdulások átterjedhetnek más térségbeli országokra is, így Szaúd-Arábiára, amely a világ vezető olajexportálója. Elsősorban az ettől való félelem hatására az olaj ára 100 dollár fölé nőtt a héten, a részvényárak pedig estek a nemzetközi piacokon.

A BÉT-en a vezető részvények vegyesen zárták a hetet.

A 83,2 milliárd forintos összforgalomból az OTP részvények adásvétele 44,99 százalékot tett ki, a Mol 32,7 százalékkal, a Magyar Telekom 7,77 százalékkal, a Richter pedig 8,08 százalékkal részesedett. A Molnak kedvezett az emelkedő olajár, a papír árfolyama a héten 8,17 százalékkal 23.835 forintra emelkedett.

 Jól teljesített a Magyar Telekom is, amely az elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves gyorsjelentést tett közzé. A részvény ára 6,08 százalékkal 558 forintra nőtt.

A távközlési társaság a negyedik negyedévben 157 milliárd forint bevételt és 7,5 milliárd forint nettó eredményt ért el, ami 3,9, illetve 26,5 százalékkal kisebb a tavalyinál. Az éves bevétel 2010-ben 609,6 milliárd forintot, a nettó eredmény 64,4 milliárd forintot ért el, ami 5,3 százalékos, illetve 17,1 százalékos csökkenés az előző évhez képest. A Magyar Telekom igazgatósága közölte az idei osztalékjavaslatát is, ami részvényenként 50 forint, a tavaly fizetett 74 forint osztalék után.

 Az OTP részvények ára egy hét alatt 0,16 százalékkal 5.740 forintra csökkent. A gyógyszergyártó cégek szintén gyengültek, mivel a kormány strukturális reform lépései várhatóan a gyógyszerkasszát is érintik. A várható lépéseket kedden ismertetik a legutóbbi, pénteki információk szerint.

 A Richter árfolyama 4,17 százalékkal 38.050 forintra csökkent, az Egis részvények 1,39 százalékos visszaeséssel, 21.300 forinton zárták a hetet.

 A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 1958,54 pontos pénteki záró értéke 14,00 ponttal, 0,71 százalékkal volt alacsonyabb az egy héttel korábbinál.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.