BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hátul a sorban a magyar bankok

Rosszul áll a magyar bankszektor a környező országokéhoz képest: a szlovák és a bolgár bankrendszer is nagyobb profitot termelt 2010-ben, Csehországban és Lengyelországban pedig még jobb adatok várhatók.

A magyar kereskedelmi bankok tavaly csak 38,4 milliárd forint profitot termeltek, ez jócskán elmarad a 2005 és 2007 között megszokott, 300 milliárd feletti szinttől, és a tavalyi, bő 200 milliárdos profitnak is csak a töredéke.

Ez annak ellenére van így, hogy a tavalyi eredményeiket közzétevő bankok – a nemzetközi számviteli szten-derdek (IFRS) szerint – igen komoly, összességében 150 milliárd forint feletti nyereséget értek el, és némelyikük eredménye még jobb is lett a vártnál.

A magyar bankszektor tavalyi gyenge teljesítményét több tényező is magyarázza. A legfontosabb, hogy a problémás hitelek utáni céltartalék és értékvesztés mennyiségét nem sikerült csökkenteni. Emellett – a gazdaság gyenge teljesítménye miatt – változatlanul alacsony a hitelezési aktivitás, és különadó is terheli az ágazatot.

A cikk teljes terjedelmében csak előfizetőink számára elérhető. A cikket - az összes mai cikkel együtt - egy emelt díjú SMS elküldésével olvashatja el.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.