BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hiába erős a forint, elszállt a frank árfolyama - Mi történt?

A forint stabilitást mutat, miközben a svájci frank erősödése nem állt meg. Az Európai Unió energiaügyi biztosa Günter Öettinger délután azt mondta, hogy órákon belül katasztrófa következhet be Japánban. A kockázatkerülés hatására az euró 1,265-is süllyedt a frankkal szemben a reggeli 1,28 feletti árfolyamról.

Az eurót 274 forint körül jegyzik a bankközi devizapiacon. Napközben 273,4 és 274,4-es kurzus között mozgott a hazai deviza. A Bloomberg adatai alapján 0,15 százalékot erősödött, miközben minden régiós deviza gyengült az euró ellenében.

Az eurót reggel a Portugál leminősítés ingatta meg, majd a Japán válság nyomasztotta a befektetőket. Az Európai Unió energiaügyi biztosa Günter Öettinger délután azt mondta, hogy órákon belül katasztrófa következhet be Japánban.

"Isten kezében a japánok" - Közel a katasztrófa Fukusimában

A befektetők megbüntették a piacokat, és a biztonságos menedékdevizának tekintett svájci frankba, illetve az amerikai dollárba helyezték át pozícióikat.

Atomkatasztrófa - Visszaküldték a munkásokat a "forró" zónába

A frank 1,265-ös szintre került az euróval szemben a reggeli 1,283-as kurzusról. A dollárral szemben az 1,4 körüli záróárfolyamról 1,393-ig süllyedt az eurót.

A forint hiába maradt erős, a svájci frank ára 216,7 forintos szinten is megfordult. Az alpesi devizát hat óra körül 216,2 forinton jegyzik. A gyengülés mértéke napon belül 1,2 százalékos. Reggel még 214 forint alatt jegyezték a frankot.

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) holnap tartja kamatdöntő ülését, és előzetes várakozások alapján nem fogja emelni a kamatot, ám így is látható, hogy erőteljes felértékelődési nyomás van a frankon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.