BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúcson az értékpapírok

Tizenhárom éves rekordot döntött meg februárban a lakossági részvényállomány

Négyezer milliárd forint fölé emelkedett a háztartások értékpapír-állománya. Az állampapíroknál végre megállt a csökkenés, a részvényeknél pedig megdőlt az orosz válság előtt felállított történelmi rekord. A leggyorsabban viszont a banki kötvények állománya gyarapodik.

Újabb történelmi csúcsra ugrott, és február végére átlépte a lélektani 4000 milliárd forintos határt a háztartásoknál lévő értékpapír-állomány – derül ki a Magyar Nemzeti Bank frissen közzétett adataiból. Sokáig azt lehetett gondolni, sosem lesz már a lakosságnál annyi részvény, mint az orosz válság előtti időszakban. 1998 közepén a jegybank adatai szerint 377,6 milliárd forintnyi részvényük volt a háztartásoknak, ez a 13 esztendős rekord most végre megdőlt: február végén a lakossági részvényállomány ugyanis újabb historikus csúcsra, 384,3 milliárdra ugrott. A rekordhoz két esemény is hozzájárult: egyrészt a második hónapban be is vásároltak a háziasszonyok részvényekből, másrészt az árfolyamok is felfelé mozdultak a tőzsdén.

Az államadósság finanszírozásának szempontjából mindenképpen pozitív fejlemény, hogy megállt a háztartásoknál lévő állampapír-állomány csökkenése. Az évtized közepén a lakosság magyar állampapírban lévő vagyona még bőven 1000 milliárd forint fölött volt, 2007-ben viszont az állomány gyors ütemben csökkenni kezdett, és tavaly májusban már alig haladta meg a 700 milliárdot. Október óta viszont, ha lassan is, de ismét folynak be lakossági forintok is a magyar állampapírokba, és az állomány hónapról hónapra növekszik, február végén már 734,2 milliárd forintot tett ki. Úgy tűnik egyébként, a lakosság meglehetősen kampányszerűen vásárol, illetve vált vissza állampapírokat. Tavaly az utolsó két hónapban például sokat költött ilyen eszközökre, ez feltehetően a tartós befektetési számlák feltöltésének is köszönhető.

Míg az állampapírok iránti lakossági érdeklődés az elmúlt években jobbára csökkent, a bankok hitelpapírjait egyre szívesebben vásárolják a háztartások. 2008 első negyedévének a végén a lakosság banki kötvényállománya még bőven 100 milliárd forint alatt volt, alig három esztendő alatt viszont ez a hétszeresére hízott, és mostanra már a 700 milliárdot közelíti. A magyar lakosság a nem hitelintézetek által kibocsátott vállalati kötvényeket is mostanában fedezi fel; a február végi nem egészen 60 milliárd forintos állomány ugyan még mindig szerény, de csaknem a kétszerese az egy évvel korábbinak. Mindebben valószínűleg szerepe volt annak is, hogy tavaly ősszel a Mol és az E-Star (korábban RFV) is bocsátott ki a lakosság által szintén jegyezhető hitelpapírokat.

A legkedveltebb lakossági értékpapírok továbbra is a befektetési alapok, ezekből több mint 2100 milliárd forintnyi volt február végén a háztartásoknál. A befektetési jegyek állománya egyébként a pénzügyi válság kirobbanása előtt volt a csúcson. 2007 végén és 2008 elején még 2200 milliárd forint fölött tetőzött, a válság hatására viszont egyrészt az árfolyamok csökkenése, másrészt a nagyarányú visszaváltások miatt 1500 milliárdra esett a lakossági állomány. A negatív trend 2009 vége felé megfordult ugyan, de az elmúlt hónapokban már ismét stagnált a lakosság befektetési alapokba helyezett vagyona. A novemberi, decemberi és januári visszaváltások után februárban a háztartások ismét nettó vásárlók voltak, az árfolyamok viszont rosszul alakultak, így az értékpapírok átértékelődése folytán egy keveset buktak a befektetéseiken.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.