BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kiderült, Csányi kit látna szívesen a Bankszövetség élén

Az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a bankadót inkább negatívan értékeli, az szerinte a különadó az EU alapokból történő támogatási lehívásokat is érintheti. Csányi az UniCredit vezérét látná szívesen a Bankszövetség élén.

A bankvezér véleménye szerint Magyarország többet veszít, mint nyer azzal, ha a pénzintézeti különadót változatlan formában tartja 2012-ben. Csányi nyilatkozatában kiemeli, együtt tud élni a bankadóval, mint olyan eszközzel, amely az államháztartás egyensúlyban tartását szolgálja, viszont véleménye szerint ez egy veszélyes út, hiszen ezáltal a hitelezési dinamika lassulhat, és ezáltal sérülhet a magyar gazdaság növekedési pályája is – írja a Portfolio.hu.

Az OTP bank első embere szerint a bankadó nem csak a hitelezés felfutását lassíthatja, de az EU-alapokból történő támogatások lehívását is hátráltathatja.

A megoldást Csányi egy javuló gazdasági környezetben látja, ahol a kockázati költségek alacsonyabbak, és ahol az adózási szabályok kedvező változása pozitív irányba indíthatja el a magyar gazdaságot.

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Magyar Bankszövetség élén olyan jelöltet látna szívesen, "akinek személye képes integrálni a tagokat", ilyen alkalmas személy lehet Patai Mihály, az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója.

Csányi Sándor ezt a Heti Válasznak adott interjújában fogalmazta meg. Aláhúzta: a bankszövetség éléről távozó elnök, Erdei Tamás jól végezte munkáját, elnöksége ideje alatt "volt számos sikeres, és csak néhány kevésbé sikeres lobbizás, vagy tiltakozás".

A legnagyobb magyarországi bank elnök-vezérigazgatója kiemelte: mivel különadó nélkül is a bankszektor adóterhelése a legnagyobb az országban, ezért kimondottan károsnak tartja a bankadó változatlan mértékű fenntartását 2012-re. Véleménye szerint többet veszít miatta az ország, mint amennyit nyerni fog rajta - mondta Csányi Sándor.

A pénzügyi szervek különadóját a kormány tavaly vetette ki. A bankadó néven elhíresült különadó a költségvetési hiány lefaragását (deficitcél tartását) hivatott szolgálni, amely hozzátartozik az Orbán-kormány 2010-es nem-ortodox gazdaságpolitikájához. A kormány effektív megszorítások nélkül akarta leszorítani a deficitet, azonban egyes elemzők szerint a bankadót végül a háztartások fizethetik meg. A bankaadó 187 milliárd forint évente, és a kormány terve szerint 2013-ban már egységes európai bankadó kerül bevezetésre, amely jóval alacsonyabb lesz a jelenlegi értéknél.

A kormány továbbá 160 milliárd forintos válságadót vetett ki három szektorra (energia, kiskereskedelem, telekommunikáció).

Tóth Gyula, Az UniCredit Bank bécsi közgazdásza például az adó bevezetésekor azt mondta, hogy a bankadó olyan hatású, mint egy lassú ÁFA emelés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.