BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A forint lehagyta a régiót – Mi történt?

A forint jól teljesített csütörtökön annak ellenére, hogy a nemzetközi befektetői hangulat nem alakult kedvezően. Az erős hazai adatok és az euró mozgása is segíthette a forintot.

A forint erősödött a vezető devizákkal szemben csütörtökön a mérsékelten kedvezőtlen nemzetközi befektetői hangulatban. A reggeli 267 feletti kurzusról 266-os szint alá ereszkedett az euró/forint árfolyam, miközben a régiós devizák nem tudták követni a hazai devizát.

Fizetőeszközünk 0,3-0,35 százalékot erősödött a közös európai deviza ellenében, miközben a lengyel zloty, a román lej és a cseh korona nem tudott elmozdulni tegnapi záróárfolyama környékéről az euróval szemben.

A friss piaci adatokat itt megtekintheti!

A forint erősödése elsősorban a kedvező külkereskedelmi adatnak és az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) aukciójának köszönhető, amely jól sikerült: a tervezett kibocsátási mennyiségnél jóval több magyar állampapír fogyott el, igaz, a hozamok is mérsékelten emelkedtek. Harmadik tényező amely a forint erősödése mellett szól az, hogy a hazai deviza általában jobban követi az euró mozgását a régiós fizetőeszközöknél.

Az euró el tudott rugaszkodni 1,2-es árfolyamáról a svájci frankkal szemben, és egészen 1,22-ig emelkedett. A forint erejének és az euró/frank árfolyam változásának köszönhetően a svájci frank közel 3 forinttal lett olcsóbb ma. A hajnalban kialakult 221-es árfolyamról 218 forint közelébe süllyedt az alpesi deviza ára a bankközi devizapiacon. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.