BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EKB tartja a lelket a piacokban - De meddig?

Az Európai Központi Bank (EKB) újra spanyol és olasz államkötvényeket vásárolt, mondták a Bloomberg hírügynökségnek a tranzakciót ismerő személyek.

A központi bank harmadik napja vásárolja Itália értékpapírjait, mondta egy forrás, aki neve elhallgatását kérte, mert az ügylet bizalmas. A jegybank spanyol állampapírokat is vásárolt.

Az EKB 6 százalék feletti szintről néhány nap alatt nyomta le 5 százalék közelébe az olasz 10 éves állampapírok hozamát kötvényvásárlással. Az európai jegybank a spanyol kötvények hozamszintjét hasonlóan lejjebb tolta, immár 5 százalék alá.

Emlékezetes, az EKB a mólt heti kamatdöntést követő sajtótájékoztatóján nem adott egyértelmű jelzést arra, hogy hajlandó-e olasz, illetve spanyol kötvények megvásárlására, amelynek hatására mélyült az aggodalom a piacon, és 6,2 százalék fölé ugrottak a hozamszintek.

A jegybank ugyanakkor felélesztette 18 hete nyugvó kötvényvásárlási programját, a múlt héten még csak ír, illetve portugál kötvények vásárlásával.

A jegybank hétfőn intenzíven lejjebb hozta az olasz és spanyol hozamokat, csaknem 100 bázisponttal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.