BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Frankveszélyben az OTP, javított a Mol - Topcégek jelentései

Várhatóan ma befejeződik a gyorsjelentési szezon a magyar tőzsdecégeknél. A négy jelentősebb társaságból kettő javított, kettő rontott korábbi eredményein. Sokkal szebb eredményt ért el idén a Mol csoport, mint egy évvel korábban.

Az olajcég az első fél évben 146,63 milliárd forint nettó nyereségről számolt be, szemben a tavalyi első hat havi 24,22 milliárd forint veszteséggel. A társasság a második negyedévben 53,97 milliárd forint nettó profitot ért el, míg egy évvel korábban 43,23 milliárd forint veszteséget jelentett.

Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint az első fél évben a megnövekedett nemzetközi termelésnek köszönhetően a kutatás-kitermelés üzletág részesedése volt a legjelentősebb az eredményből. Az üzletág eredményének további növelése érdekében intenzív beruházási program megvalósítását tervezik Oroszországban, Szíriában, Irak kurdisztáni régiójában és a főbb kelet-közép-európai területeinken. Hernádi úgy véli, hogy a cég jó úton halad afelé, hogy az INA-t egy hatékonyabb régiós szereplővé formálja.

Vágó Attila, a Concorde Értékpapír vezető elemzője szerint a Mol második negyedéves üzemi eredménye ugyan elmaradt a várakozásoktól, de a készletátértékeléstől és árfolyammozgásoktól megtisztított eredmény több mint 10 százalékkal túllépte a piaci várakozásokat. Szerinte a kitermelési üzletág várakozásoktól 9 százalékkal elmaradó eredménye csalódást kelthet, emögött azonban elsősorban a szír eszközök aktiválása miatt megnövekedett amortizáció áll.
Az OTP Bank az első félévben 74,01 milliárd forint nettó nyereséget ért el, ami 6,2 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. A második negyedév nettó profitja pedig 35,3 százalékkal 36,98 milliárd forintra emelkedett.  Idén a bankcsoport eredményéhez a külföldi leánycégek sokkal nagyobb mértékben járultak hozzá, mint az előző esztendőben.

Bencsik László, a hitelintézet pénzügyi vezérigazgató-helyettese szerint azonban, ha a svájci frank árfolyama továbbra is erős marad, az növelheti a bank kockázati költségeit Magyarországon és Romániában.. Emellett ha azokban az országokban, amelyekben bankcsoport jelen van, lassul a gazdasági növekedés, az szintén kedvezőtlenül érintheti a társaságot.

A Richter az első félévben 19,68 milliárd forint nettó nyereséget ért el, ami 48,3 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A második negyedév nettó profitja pedig 67,7 százalékkal 8,6 milliárd forintra csökkent. Az eredménycsökkenést a magasabb működési költségek és a pénzügyi tevékenységből származó veszteségek magyarázzák.

Bogsch Erik az eredmények nyilvánosságra hozatalakor hangsúlyozta, az utóbbi hónapokban érvénybe lépett intézkedések miatt idén 7,1 milliárd forinttal nőtt a cégét érő állami elvonás. A július 1-től a társadalombiztosítás által finanszírozott gyógyszerek után fizetendő iparági különadó 12 százalékról 20 százalékra emelése és az orvoslátogatók után fizetett 5 millió forint megkétszerezése 4,1 milliárd forint többletterhet jelent. A július 1-től és augusztus 1-től a hazai gyógyszerszabályozásban történt változások pedig egy illetve két milliárd forinttal rontják majd az eredményt.

A Magyar Telekom az első félévben 19,53 milliárd forint nettó nyerreséet ért el, ami 39,7 százalékkal volt kevesebb, mint egy évvel korábban. A második negyedév nettó profitja pedig 72,6 százalékkal 4,36 milliárd forintra csökkent. A társaság első féléves bevétele 3,3 százalékkal 205,1 milliárd forintra csökkent, második negyedévi forgalma pedig 3,1 százalékkal 104,0 milliárd forintra mérséklődött. Az amerikai tőzsdefelügyelettel kötött céltartalék-képzési megállapodás 11,6 milliárd forinttal, erre a negyedévre jutó távközlési különadó 6,3 milliárd forintnyi rontotta az eredményt.

Christopher Mattheisen, elnök-vezérigazgató az adatok közlése kapcsán azt mondta: mivel a mikrogazdasági környezetben javulásra továbbra sem lehet számítani, ezért fenntartják a 3-5 százalékos bevételcsökkenésre vonatkozó várakozásaikat és beruházások 5 százalékos csökkentését előirányzó céljaikat.

Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír elemzési vezetője a piaci átlagnál jobbnak tartja az MTelekom eredményét. Fontosnak tartja ugyanis, hogy amobilinternet-előfizetések terén egyetlen negyedév alatt több mint nyolcvanezer új előfizetőt szerezett a cég, a kétszeresét annak, amire a lengyel TPSA volt képes egy négyszer akkora piacon. Emellett a távközlési cégeknél különösen figyelt kamatfizetés, adózás és értékcsökkenés levonása előtti eredmény (EBIDTA) az MTelekomnál jóval kedvezőbb az iparági átlagnál.

A változatos eredmények ellenére a négy fő tőzsdecég részvényei kivétel nélkül jelentős, bár nem egyforma mértékben veszítettek értékükből augusztusban. Érdekes módon azoknak a cégeknek a papírjain lehetett többet veszíteni, amelyek jobban növelték nyereségüket. Harminc nap alatt az OTP Bank részvényeinek az értéke 29,9 százalékkal 4180 forintra, a Molé 20,9 százalékkal 16 605 forintra zuhant. A Magyar Telekom papírjainak értéke 15,1 százalékkal 500 forintra, a Richteré 5,5 százalékkal 34 200 forintra csökkent. Közben a tőzsde hivatalos indexe, a BUX 19,8 százalékkal 18 091,21 pontra esett.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.