BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Lehman óta nem látott rémes negyedév lehúzza a tőzsdéket

Péntek napközben meredek zuhanásban voltak az európai tőzsdeindexek, így várható, hogy a Lehman Brothers három évvel ezelőtti összeomlása óta a legrosszabb negyedévet zárják majd a tőzsdeindexek.

Az eurózóna adósságválsága és a görög csőd elkerülhetetlennek látszók közelsége alaposan rányomta a bélyegét az elmúlt három hónap tőzsdei teljesítményére. Néhány órával a harmadik negyedéves zárás előtt a FTSE-100 15, a francia CAC-40 26, a német DAX pedig 23 százalékos mínuszban állt a három hónappal korábbi szintjéhez képest. Ilyen mértékű esésre nem volt példa 2008 harmadik negyedéve óta, amikor is a kitört jelzálogválság nyomán a bedőlt a Lehman Brothers, az addigi tőzsde szánkózás pedig hirtelen szabadesésbe váltott.

Ráadásul rövid távon nem is várható, hogy nagy változás állna be az indexek orientálódásában. A görögországi csőd és az eurózóna válsága, illetve az ezekkel kapcsolatos bizonytalanságok miatt továbbra is ódzkodnak a befektetők az európai részvényektől.

A válság egyébként nem csak az európai tőzsdéken, hanem magán az eurón is csúnya nyomokat hagyott, a közös európai fizetőeszköz árfolyama ugyanis csaknem egy éve nem esett ekkorát a nagy világvalutákkal szemben, mint ebben a hónapban. Bár a német parlament pozitív döntése az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközről (EFSF) enyhítette az euróra nehezedő nyomást, a befektetők enyhe optimizmusa azonnal kétségbeesésbe váltott át, amikor kiderült, hogy az eurózóna mentőcsónakjának tartott Németországban a kiskereskedelmi eladások négy éve nem látott mértékkel csökkentek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.