BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Olcsón megúszhatják a bankok a görög csődöt

Lehetséges, hogy a vártnál lényegesen kisebb veszteséget kell majd lenyelniük a bankoknak a második görög mentőcsomag részeként – ráadásul ha nem tudnak fizetni a görögök, akkor az euróövezeti adófizetők állják majd a számlát.

A korábban tervezett 21 százalék helyett csak 8,3 százalékos veszteség leírására kényszerülnek a Görögországot hitelező bankok a második mentőcsomag keretében, ami azt jelenti, hogy az általuk vállalt áldozat az akkor tervezettnél 21 milliárd euróval kisebb lesz – értesült a Süddeutsche Zeitung.

A július 21-i brüsszeli csúcson létrejött megállapodás szerint a magánbefektetők nagyrészt úgy veszik majd ki részüket az ország szanálásából, hogy görög államkötvényeiket hosszabb futamidejű, alacsonyabb kamatozású papírokra cserélik. Ezek futamideje maximum harminc év, utána a bankok – a többségük által preferált verzió szerint – évi 4,5 százalékos kamatot kapnak. Az új kötvényeket az euróövezeti ideiglenes mentőalap (EFSF) közreműködésével bocsátják ki, amely egyben biztosítékot is vállal a visszafizetésükre.

A bankok által leírandó veszteség jelentős csökkenése abból adódik, hogy az EFSF által garantált kötvények árfolyama július óta erősen emelkedett. Ráadásul a bankok rizikója nulla, hiszen az új kötvényekre az euróövezet garanciát vállalt arra az esetre, ha Athén csődbe menne.

A németországi Zöldek ezért azt javasolják, hogy az EU indítson egy új programot a mostani helyett. Ennek keretében a bankoknak a jelenlegi, a névérték körülbelül ötven százalékát érő áron kellene eladniuk görög kötvényeiket az EFSF-nek, ami már valóban jelentősebb áldozatvállalást jelentene. Igaz, utóbbi javaslattal a Zöldek részben nyitott kapukat döngetnek, hiszen ez már – némileg más formában – a júliusi megállapodás része volt.

Az akkori tervek szerint a pénzintézetek a kötvény-visszavásárlással 12,8 milliárd, a már említett kötvénycserével pedig 37 milliárd eurós veszteséget vállaltak volna be 2014-ig – utóbbi csökken a mostani állás szerint 16 milliárd euróra. A gyakorlatilag Görögország „puha csődjét” jelentő megállapodást kritizálók szerint már az eredeti banki tehervállalás sem volt elegendő.

Az érintett bankok részvétele önkéntes alapú – korábbi információk szerint 60-80 százalékuk hajlandó belemenni az alkuba. A végső döntést várhatóan októberben kell meghozniuk, a görög kormány ugyanis akkorra készíti el számukra a konkrét ajánlatokat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.