BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Pánik a köbön: még izmosabb a frank, csúcson az arany

Az előző napi esés folytatódására számítanak kedden a Budapesti Értéktőzsdén az MTI által megkérdezett piaci szakértők.

Gabler Gergely, az Erste Befektetési Zrt. elemzője szerint nem szűntek a gazdasággal kapcsolatos félelmek, így további esés várható a tőzsdéken. Az amerikai határidős indexek - a hétfői piaci zárva tartás után - jelentős mínuszokat jeleznek előre, a svájci frank pedig tovább erősödött - fejtette ki. Megemlítette, hogy az olasz és spanyol kötvény hozamok emelkednek, azaz drágul a finanszírozás, ami tovább növeli az adósság-spirál kockázatát ezekben az országokban.

Somi András, a KBC Securities elemzője úgy véli, a határidős indexek alapján nagyjából 1 százalékos eséssel indulhat a keddi kereskedés. Emlékeztetett, hogy hétfőn ünnep miatt nem volt kereskedés az amerikai tőzsdéken, a piacok így kedden reagálhatnak a jelentős európai esésekre.

Az elemző szerint folytatódik a kockázatkerülés, új történelmi csúcsra ugrott az arany ára, a befektetők a biztosnak vélt menedékek felé fordultak, illetve a recesszió lehetőségét is árazzák. A német és amerikai hozamok rekordmélységbe zuhantak az erőteljes kockázatkerülés miatt, a német tízéves hozam 1,84 százalékig, az amerikai 1,93 százalékig esett.

A svájci frank kurzusa 252 forint fölött járt a reggeli órákban, az euró árfolyama pedig 278,60 körül mozog, utoljára január legelején láthattuk itt az árfolyamot - tette hozzá.


 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.