BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szárnyakat kapott a forint - Mi történt?

A forint jelentősen erősödött a vezető devizákkal szemben kedd délutánra, mert javult a globális hangulat, valamint az MNB bejelentette, kész használni a devizatartalékot a külföldi devizában denominált hitelek végtörlesztése miatt.

17:30 után

A forint több mint 1,5 százalékot erősödött az euróval szemben napon belül, 286,6-os szint közelébe délutánra. A svájci frankkal szemben még nagyobb, közel 2 százalékos a javulás. Az alpesi devizát 235,5 forint alatt jegyzik.

16 óra után

A délelőtti 291 forintról 288-as szint környékére erősödött a hazai deviza az euróval szemben. A svájci frank 240 forint feletti árfolyamról 237,5-ös szintre csökkent.

Megszűnt a forintra nehezedő nyomás a végtörlesztés kapcsán, mert a Magyar Nemzeti Bank hajlandó használni a devizatartalékot – mondta Kerékgyártó Imre, a Commerzbank közgazdásza a Világgazdaság Online-nak. A bejelentéssel távolabb kerültünk a 300 forintos eurótól, azonban esély mutatkozik arra, hogy még ebben az évben elérje ezt a szintet az euró/forint – nyilatkozta a szakértő. Az elemző szerint azonban elsősorban a „várható görög csőd” és az eurózóna adósságválsága fogja mozgatni az árfolyamot.

A devizatartalék csúcsról fog csökkenni, de ez „nem lesz olyan mértékű, amely a stabilitást veszélyeztetné” – magyarázta a közgazdász. „Az MNB-nek az ország stabilitása a legfontosabb” – tette hozzá.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.