BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Adósságválság - Mintha követni akarnánk a korongot a hoki VB-n…

A legutóbbi görög drámai fordulatok követése kb. ahhoz hasonlítható, mint amikor megpróbáljuk követni a korongot egy hoki VB döntő mérkőzésén. Bár a görög kormány este bizalmi szavazás elébe kell, hogy nézzen, egyelőre úgy tűnik, hogy a várható következmények nem szimplán kétesélyesek lesznek – írja az FXPro.

Egyelőre komoly alkudozásokat láthatunk, és még ha a kormány győztesen is jönne ki a szavazásból, nincs arra garancia, hogy Papandreu elnök hivatalban marad. Közben a népszavazás egyelőre lekerült a napirendről, de a görögök még messze nincsenek túl a nehezén. A tegnapi helyzetfelmérés alapján az ország még december közepéig tudja kihúzni maradék pénzével. A lényeg, hogy amennyiben az EU/IMF hitel következő (8 milliárd eurós) részletét nem folyósítják, úgy Görögország minden bizonnyal csődbe fog menni, és ezt követően nem lesz az az épeszű befektető, aki ilyen körülmények között ad kölcsönt az országnak.

A tegnapi helyzet paradoxonját jól mutatja, hogy egyből megugrottak a kockázati eszközök, ahogy kiderült, hogy a kormány elvesztette parlamenti többségét. Tekintve, hogy az ázsiai részvénytőzsdék némileg visszaerősödtek, így egy nyugodtabb kezdés elébe nézhetünk, de hosszú lesz még ez a nap. Ami pedig az eurót illeti, a valuta továbbra is feltűnően jól viselkedik.

A görögök keresztülhúzták a G20-ak számításait. A cannes-i G20-as csúcstalálkozó napirendjének nagy részét kivitte a görögök által keltett huzat az ablakon. Az értekezlet ma tovább folytatódik, de ne számítsunk különösebb előrelépésre. Azonban nem árt figyelemmel követni Kína megnyilvánulásait. Míg az országot korábban (kevésbé nyíltan, inkább hallgatólagosan) kritizálták valutaárfolyamának manipulációja miatt, ezúttal várhatóan elcsendesülnek majd ezek a kritikus hangok. Európának szüksége van Kínára, mely mindeddig magabiztos és nyitott befektetője volt az EFSF alapnak, mostanra azonban már jogosan óvatossá vált. Ez jelentős változást hozhat a piaci dinamikában, és kíváncsian várjuk, hogy a nyilatkozat megemlíti-e majd ezt, és ha igen, közvetlen, vagy inkább burkolt hangnemben.

Jól döntött az EKB. Az aktuális válság egy dologra mindenféleképpen megtanította a központi bankárokat, mégpedig arra, hogy semmit sem nyerhetnek a várakozásból, főleg ha ez a következő hónapig, vagy a következő a prognózisokig tart, melyek úgyis azt mutatják, amit már eleve tudunk. A tegnapi kamatvágás tulajdonképpen a júliusi emelést – melynek sosem szabadott volna megtörténnie – fordította vissza, tehát míg ez egyfelől egy üdvözlendő lépés, addig valójában nem más, mint egy hibás döntés korrigálása.

Jogi nyilatkozat: A fenti szöveg marketing kommunikációs célra készült. Nem tartalmaz és nem is értelmezhető úgy, hogy tartalmaz befektetési javaslatot vagy befektetési ajánlatot, illetve pénzügyi eszközökkel kapcsolatos tranzakcióra vonatkozó ajánlatot, vagy arra vonatkozó megbízást. A múltbéli eredmények nem garantálják, és nem jelzik előre a jövőbeli eredményeket. Az FxPro nem veszi figyelembe az Ön személyes befektetési céljait, se pénzügyi helyzetét. Az FxPro nem foglal állást és nem vállal felelősséget a közzétett információ pontosságáért, se annak teljességéért, se olyan befektetésből származó veszteségért, melyet az FxPro bármilyen alkalmazottja, vagy egy harmadik fél által szolgáltatott javaslatból, előrejelzésből, vagy egyéb információból származik. Ez a szöveg nem a pénzügyi elemzés függetlenségét támogató jogi követelmények alapján készült és nem képezi tárgyát a pénzügyi elemzés terjesztésének előmozdítását tiltó rendelkezéseknek sem. A szövegben foglalt véleménynyilvánítások előzetes értesítés nélkül bármikor módosíthatók. A leírtakban foglalt vélemény sok esetben személyes jellegű, és nem mindig tükrözi az FxPro véleményét. Jelen közlés csak az FxPro előzetes engedélyével sokszorosítható, illetve terjeszthető.

Kockázati figyelmeztetés: A CFD-k, melyek tőkeáttétes termékek, nagy kockázattal járnak és a teljes befektetett tőke elvesztését vonhatják maguk után. Éppen ezért a CFD-k nem minden befektető számára alkalmasak. Ne kockáztasson többet, mint amennyit kész elveszíteni. Mielőtt megkezdené a kereskedést, győződjön meg róla, hogy megértette az ezzel járó kockázatokat és egyben vegye figyelembe saját tapasztaltságának mértékét is. Ha szükséges, keressen fel független tanácsadót.

Az FxPro Financial Services Ltd tevékenységét a CySEC engedélyezi és szabályozza (engedélyszám: 078/07) FxPro Financial Services, Karyatidon 1, Ypsonas, Limassol 4180 Cyprus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.