BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Új forintcsúcsok jöhetnek, készülhetünk a drágább hitelekre

Egy esetleges jegybanki kamatemelés nem lebecsülhető káros mellékhatásaira is felhívták a figyelmet az MTI által pénteken megkérdezett elemzők, akik ezzel együtt arra is komoly esélyt látnak, hogy a jegybank jövő heti kamatdöntő ülésén mégis sor kerül az alapkamat megemelésére.

A jegybanki alapkamat-emelés várhatóan átárazza, megdrágítja a hiteleket, különösen a vállalati hiteleket, amelyek a rövid lejáratú kamatokhoz vannak kötve, más oldalról azonban megnyugtathatja a pénzpiacokat, és növelheti a befektetők érdeklődését a magyar állampapírok iránt - magyarázta Barcza György, a K&H Bank vezető elemzője. A kamatemelés további negatív hatása lenne, hogy tovább drágítaná a vállalati hiteleket, így a mostani alacsony vállalati hitelezés esetleg még tovább gyengülne - hívta fel a figyelmet.

Az állampapírhozamok emelkedése kényszerítheti ki a jegybanki kamatemelést - emelte ki Barcza György. Ez a lépés másrészről viszont megnyugtathatja a pénzpiacokat, mert amíg a kamatemelési várakozás fennáll, addig a befektetők is kivárnak, ami ingadozó állampapír-kereslethez és ingadozó forintárfolyamhoz vezet.

A kamatemelés ellen szóló érv Barcza György szerint az, hogy lelassíthatja az egyébként is alacsony növekedést, és ezen keresztül megnehezíti a kilábalást a mostani helyzetből, de ezt nehéz megítélni, mert a jegybanki alapkamat nincs teljes összefüggésben a banki hitelkamatokkal. Egyes vállalati hitelek kamatait viszont az állampapír-hozamokhoz kötik, amelyek már így is megemelkedtek, azaz a megemelkedett állampapír-hozamok előbb-utóbb mindenképp érződnek ezeknek a kölcsönöknek a kamataiban.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője szerint a jegybanknak reagálnia kell az új fejleményekre: a forint árfolyamának gyengülésére, és az infláció valószínűsíthető gyorsulására, mert ha nem teszi, akkor a hitelességét veszélyezteti. Jövő év elejére a jelenlegi 6 százalékos alapkamat 7 százalékra emelkedik, mégpedig két lépésben: kedden 50 bázisponttal, később újabb 50 bázisponttal - vélekedett. A jelenlegi helyzetben Kondrát Zsolt szerint több előny származik a kamatemelésből.

Magyarország számára az IMF megállapodás ettől kezdve kulcsfontosságú. Ameddig az európai adósságválság nem oldódik, az ország IMF nélkül nem lesz képes a piaci finanszírozást hosszútávon fenntartani – írja az ING Investment Management. A legfontosabb tényező az európai adósságválság folyamatának alakulása lesz. A magyar eszközöket alulsúlyozó külföldi befektetetők visszatérése várhatóan csak az európai hullámok csillapodása után következhet be, amennyiben az ország szakítani tud rögtönző és növekedést gátló intézkedéseivel, és tényleg tud egy hosszabb távon is hiteles gazdaságpolitikát felmutatni.

A magyar kötvénypiacok az összeomlás szélén táncolnak. A likviditás jelentősen leesett és amennyiben az év vége felé nem javul a nemzetközi hangulat, a volatilitás jelentősen megemelkedhet. Így – főleg a kötvénypiacon – sokkal magasabb szinteket is láthatunk, amennyiben jelentősebb külföldi eladói nyomás jelentkezik. A forint is új csúcsokat érhet el, de az MNB intervenciói és kamatemelései stabilizáló hatásúak lehetnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.