BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: a bizottság ultimátuma segítette a forintot

Komolyabb erősödést tapasztalhattunk nem sokkal piacnyitás után, 309-ról 304,7-ig szakadt le az árfolyam – kezdi napi devizapiaci kommentárját Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Az Európai Bizottság az egy hónapos ultimátumával optimizmust hozott az EUR/HUF piacára, ugyanis a három témában megindított eljárás, és a szűk határidő azt mutatja, hogy az EU komolyan veszi Magyarország megregulázását, ami végül azt jelentheti, hogy viszonylag hamar lehet EU-IMF megállapodás – írja Karsai Péter.

A nemzetközi hangulatra sem lehet különösebb panasz, az euró/dollár árfolyama 1,28 felett jár, így ez is a forint malmára hajtja a vizet. Ma várhatóan délután három óra körül Orbán Viktor felszólal az Európa Parlamentben, ahol kommentálni fogja az EU-IMF megállapodás előfeltételeit, illetve megválaszolja a kormányát ért vádakat. Ha kitart, illetve nem romlik a befektetői hangulat, és a Fellegi-Rehn találkozó eredményesnek, biztatónak bizonyul, akkor a 305 alatti árfolyam sem elképzelhetetlen – vélekedett a közgazdász.

Még mindig tart a maratoni egyezkedés a görög kormány és 32 magánbefektető között, de a nyilatkozatok alapján már nagyon közel a végleges megállapodás, ami azt is jelentené, hogy megnyílik a pénzcsap Görögország felé. Ez a hír 1,28 körül tartotta az euró/dollár árfolyamát.

A Világbank közzétette a globális GDP növekedési előrejelzését: júniusban a szervezet még 3,6 százalékos gazdaságbővülést prognosztizált, ami mára 2,5 százalékos növekedésre olvadt. A módosítás elsősorban az eurozóna recesszióközeli állapota miatt történt. A hírre megfordult a trend, az euró gyengülni, a dollár pedig erősödni kezdett - 1,2750-ig esett az
euró/dollár keresztárfolyama – írja a Commerzbank elemzője.

Ma Portugáliában tartanak 11 hónapos kincstárjegy aukciót, a pénteki leminősítés fényében különös figyelemmel követik a befektetők a tender eredményességét. Számos amerikai makroadatot tesznek ma közzé, délután fél háromtól érdemes a tengerentúli számokra is figyelni.

1,21-en stagnál az euró/frank árfolyama, de a forint szépen erősödött az euróval szemben, így háromhetes csúcsra ért a frank/forint keresztárfolyama azzal, hogy megközelítette a 252-es szintet. IMF megállapodás esetén esély mutatkozna komolyabb erősödésre is, zárul a kommentár.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.