BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elemző: a körvonalazódó IMF-szerződés tartást ad a forintnak

Megkezdődik a 2012-es EU-csúcs szezon, ma tartják az EU vezetők az első összejövetelt, ahol mi más lehetne a téma, mint az adósságválságból való kilábalás – írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

Ehhez első sorban meg kellene egyezni a görögökkel, illetve le kellene fektetni az 500 milliárdos EU mentőalap feltételeit. Felmerült egy német elképzelés a költségvetési szigor és egyensúly érdekében: eszerint amennyiben egy uniós tag külső anyagi segítségért folyamodik, azt egy EU szakmai bizottság felügyelete alá helyeznék, ami azt jelentené, hogy a tagállamnak le kell mondania a szuverenitásának egy részéről – hangsúlyozza Karsai Péter. „Természetesen a már megsegített, illetve a pengeélen táncoló, instabil országok kézzel-lábbal tiltakoznak ezen felvetés ellen, így valószínűleg ebből sem lesz semmi” – tette hozzá.

A forint stabilan indítja a hetet, épphogy 295 alatt cserél gazdát az euróval szemben. Az esetleges pozitív fejlemények nyilvánvalóan erősítenék a forintot, fordított esetben azonban a gyengülés kerül napirendre, de feltehetőleg nem jelentős mértékben, mert a körvonalazódó IMF-szerződés tartást ad a hazai fizetőeszköznek – vélekedett a Commerzbank elemzője.

Ma Olaszországban tartanak államkötvény aukciót, 2016-2022 közötti lejáratú kötvényeket lehet majd jegyezni. A kérdés az, hogy a pénteki Fitch leminősítés után a vásárlók milyen hozamelvárásokat támasztanak a tenderen. A magánbefektetők és a görög kormány még mindig nem talált közös nevezőt – mutat rá.

„Nem véletlen, hogy a németek külön költségvetési biztost szeretnének többek között a görögökre „ráereszteni”, mivel a korábban meghatározott privatizációs célkitűzések alig haladnak. 2015 végéig 50 milliárd eurós bevétel szerepel a tervekben, de eddig csupán 11 milliárd euró folyt be a kasszába. A privatizáló befektetők érthető módon nem tolonganak egyelőre. Talán akkor élénkülhet az érdeklődés, ha végre megszületik a magánbefektetőkkel a megállapodás” – vélekedett.

Kiemelte: este hét óra előtt nem számíthatunk hivatalos EU sajtótájékoztatóra, így addig várhatóan 1,31 felett tud maradni az euró/dollár árfolyama.

Gyakorlatilag semmi változás nem történt a pénteki naphoz képest, a frank/forint árfolyama ma is 245 körül tartózkodik. Nem változott számottevően sem az euró/forint, sem az euró/frank árfolyama – zárta kommentárját Karsai Péter.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.