BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két számjegyű lett ismét az állampapírok hozama

Az év első munkanapján emelkedett a hosszú lejáratú állampapírok referenciakamata. A legrövidebb lejáratoknál kismértékben, 5-5 bázisponttal csökkent ugyan a ráta, a hosszabb papíroknál viszont 10–36 bázisponttal megugrottak a hozamok.

A hároméves kötvénynél a referenciaráta már 9,42 százalékos, az ötévesnél alig marad el a 10 százaléktól, a 10 és 15 éves referenciakamatok pedig két számjegyűvé váltak. A tízéves kötvénynél a ráta 10,04, a 15 évesnél 10,02 százalékos lett. Utoljára két és fél éve, 2009 júniusában volt 10 százalék fölött a hosszú állampapírok hozama.

Ezek a jelek arra utalnak, a forint-államadósság finanszírozása is egyre drágábbá és nehezebbé válik, a múlt heti kötvényaukciók közül a hároméves papíré sikertelen lett, és a hosszabb lejáratoké is gyenge volt. Ezen a héten két aukciót tart az Államadósság-kezelő Központ. Ma három hónapos diszkontkincstárjegyeket próbál eladni 45 milliárd forint értékben, csütörtökön pedig egyéves állampapírokat szintén 45 milliárdért. Emellett holnap egy csereaukció keretében az államdósság-kezelő megpróbál 2013-ban lejáró állampapírokat 2020-ban lejáró kötvényekre cserélni.

„Ilyen rövid lejárattal nem valószínű, hogy meggyűlik a baja az ÁKK-nak akármennyire is elégedetlenek a befektetők az utóbbi napok történéseivel” – vélekednek a Raiffeisen Bank budapesti közgazdászai a mai aukcióval kapcsolatban. Hozzátették: a magyar kötvények hozamai tegnap jelentősen emelkedtek, ami tükröződhet az elsődleges piacon is.

„Ma újra tesztelik a befektetői bizalmat” – írta Tóth Gyula, az UniCredit Bank bécsi közgazdásza. Az elemző szerint a magyar eszközökkel kapcsolatos rövid távú kilátások is negatívak.

Egyre erőteljesebb fenntarthatósági kérdéseket vethet fel, ha a hosszú kötvények 10 százalék feletti hozammal kelnének el az aukciókon - mutatott rá Suppan Gergely, a TakarékBank vezető közgazdásza. Kiemelte: azonnali fizetésképtelenség nem fenyeget, az IMF-fel való megállapodás szükségessége azonban egyre elkerülhetetlenebbé válik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.