BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi áll a forint erősödése mögött? - Itt állhat meg a szárnyalás

Meglepte a piacokat az MNB Monetáris Tanácsa, maradt az alapkamat 7 százalékon a többség által várt 50 bázispontos emelés helyett – kezdi napi devizapiaci kommentárját Karsai Péter, a Commerzbank

Amint kiderült, hogy az alapkamat nem változott, gyorsan, 303,50-ig gyengült a forint, de a jegybanki kommentár újra 300 felé terelte az árfolyamot. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az MNB készen áll a további kamatemelésre, ha ezt a piaci körülmények indokolják. Ma reggel a 300-as szint alatti mélyszántást végez a forint 297,50-nél, ilyen „erős” legutóbb október végén volt a hazai fizetőeszköz az euróval szemben – mutat rá a Commerzbank szakértője.

A forint napról napra dolgozza le az elmúlt néhány hónap alulteljesítését a régiós devizákkal szemben, ami mögött egyértelműen az állhat, hogy a kereskedők bíznak abban, hogy lesz együttműködés a kormány és az EU/IMF között – vélekedett.

Hozzátette: Nemzetközi fronton is moderáltan optimista a hangulat, még 1,30 felett tudott maradni az euró/dollár árfolyam. Technikai szinten, ha tudnánk tovább erősödni, akkor a 295,71 körüli „mélység” lehet egy támasz, de ettől még viszonylag messze vagyunk.

A görög kormány hallani sem akar 3,5 százalékosnál nagyobb kamatozásról, míg a magánbefektetők az EU/IMF-el karöltve 4 százalékot javasoltak. A hellének nincsenek komoly alkupozícióval felvértezve, de még az is lehet, hogy az álláspontok találkoznak félúton. Ha nem sikerül közelíteni az álláspontokat, vagy megrekednének a tárgyalások, az rögtön az eurót gyengítené – írja Karsai Péter.

„Ma az Egyesült Államokban is lesz fontos esemény, a FED tart este kamatdöntő ülést, nem várható bejelentés a QE3-as programmal kapcsolatban, inkább verbális akcióra lehet számítani, amivel Benanke úr elejét vehetné, hogy az Európából támadó recesszió komolyabb hatással legyen az USA gazdaságára. A forint a dollárral szemben is tudott erősödni, már a 228-as szint is könnyedén áttörésre kerülhet lefelé, sőt a görög megállapodással akár a 220-as mérföldkő is a célkeresztbe kerülhet, de erre egyelőre meglehetősen kicsi az esély, valószínűbbnek látszik a 225-235 közötti dollár/forint árfolyam a következő néhány hétre” – áll az elemzésben.

Tegnap még 1,2057 is volt az euró/frank árfolyama, de aztán innen felfelé vette az irány az árfolyam, hosszú idő óta a frank némileg gyengülni tudott az euróval szemben, ami mögött lehet pozitív várakozás az eurózónára nézve, de az is lehet, hogy újra kezdenek hinni a kereskedők az árfolyamküszöb emelésében. A frank/forint árfolyam több mint egy havi csúcson járt 246-os kurzussal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.