BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Lehmann-ügy óta nem látott mennyiségű készpénzen ülnek

A brit befektetési szakértők körében végzett felmérés szerint decemberben több mint két éve nem látott készpénzmennyiséget tartottak készenlétben.

Az EKB jelenleg igyekszik biztosítani a banki likviditást a kedvező banki hitelprogramokkal, miközben hamarosan döntés születik az újabb görög mentőcsomagról és vélhetően az IMF is mintegy 200 milliárd dollárral emeli mozgósítható forrásait. Ez azonban a jelek szerint nem elég: a brit felmérés szerint a befektetők egyre több, könnyen mozgatható eszközt választanak, például pénzpiaci alapokat vagy topminősítésű államkötvényeket és többen elpártolnak a banki instrumentumoktól. Igaz, a Reuters által megkérdezett befektetési szakértők szerint a pánik még nem érte a Lehmann Brothers összeomlását követő szintet, amikor is egy egyik ügyfelük a teljes vagyonát aranyba tett át, amit aztán elásott a birtokán.

Ugyanakkor – mondta a Lord North Street befektetési cég vezetője – még az a kis esély is, amit jelenleg a piac az eurózóna összeomlása kapcsán lát, elég ahhoz, hogy inkább rövid eszközöket válasszanak az ügyfelek. "Teljesen biztosak akarunk lenni abban, hogy minden befektetett fontot visszakapunk"- fogalmazott William Drake. A Vestra Wealth taktikája az, hogy már korábban az állam által megmentett és gyakorlatilag államosított bankokban helyezi el a pénzeket – ha London egyszer már megakadályozta, hogy ezek a bankok összeomoljanak, valószínűleg legközelebb is megteszi – vélik a cégnél.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.