BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A Nokia-leépítés és a Malév "hagyatéka" miatt is eshetett a forint

Az utóbbi néhány hét főbb euró/forint árfolyammozgató kérdéseiben nem érkezett tegnap releváns hír. Még mindig csak annyit tudunk, hogy talán 2012 első negyedévében, de legkésőbb április elejére lesz lehívható elővigyázatossági IMF hitelkeretünk, előreláthatólag 15-20 milliárd euró értékben, írja elemzésében Karsai Péter, a Commerzbank közgazdásza.

A görögök pedig újabb tyúklépéssel kerültek közelebb az EKB, IMF, EU trojkával való megállapodáshoz, ami nem kevesebbről, mint a 130-145 milliárd eurós mentőcsomagról szól. Sok „apróbb” negatív hír (2300 fős munkahely leépítés Komáromban a Nokiánál, 1000 milliárdos állami kötelezettség a Malév csődbemenetele esetén) viszont összeadva okozhatta a 289-ról 291,50-ig menetelő gyengülést. Persze az is lehet, hogy csupán némi profitrealizálás történt, vélekedett Karsai Péter.

Ma 3, 5, és 10 éves kötvényeket lehet jegyezni az ÁKK aukcióján 43 milliárd forint értékben. Ha jók lesznek a jegyzések hozamszintjei, és ennek következtében emeli az ÁKK a kibocsátandó mennyiséget, akkor talán újra 290-hez közelíthet az árfolyam, tette hozzá a Commerzbank szakértője.

Ma kora reggel a görög pénzügyminiszter, Evangelos Venizelos nyilatkozott, miszerint a tisztázatlan nyugdíjreform kérdése miatt nem történt még meg a bejelentés a megállapodással kapcsolatban, de a miniszterelnök szerint néhány órán belül felszállhat a fehér füst. Hisszük, ha látjuk, mondhatnánk. Az elmúlt másfél-két év másról sem szólt, mint arról, hogy a görögök ígérgetnek, de nem teljesítenek. A kereskedők mindenesetre túlnyomórészt bíznak a megoldásban, mivel az euró/dollár árfolyama a nyilatkozatok hatására 2 hónapos csúcsra ért, amikor áttörte az 1,33-as szintet, írja a közgazdász.

Ma EKB kamatdöntés is lesz, az alapkamat mértéke várhatóan nem fog változni, de természetesen Draghi úr kommentárja komoly befolyással lehet az árfolyamra. Könnyen megfordulhat az elmúlt napokban tapasztalt euró erősödő, dollár gyengülő irány, ha az EU17 makroszámai, illetve az előrejelzések nem lesznek rózsásak – vélekedett Karsai Péter.

„Nem sikerült 240 alatt megkapaszkodnia a frank/forint árfolyamnak, miután az euró/forint kurzusa ma délelőttre, 291 és 292 közé került. A keddi SNB nyilatkozatok hatására viszont óvatos elmozdulás tapasztalható az euró/frank árfolyamában, mivel sikerült kizökkenni a hetek óta tartó 1,2050-1,2060 közötti sávból, várhatóan a mostani 1,21 körül fog az „euró/svájci” stabilizálódni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.