BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EKB 158 milliárd dolláros "ingyen ebédje" növeli a bankok profitját

A bankok profitálnak az Európai Központi Bank szubvenciójából, amelynek összege elérheti a 120 milliárd eurót (azaz a 158 milliárd dollárt), és ez az összeg elég arra, hogy a londoni pénzügyi cégeknek kifizessenek minden bónuszt a következő 24 évben a mai szinten - írja a Bloomberg.

Az amerikai hírügynökség elemzése szerint a Royal Bank of Scotland csoport, valamint a BNP Paribas és a Société Générale azon több mint 500 bank között szerepel, amelyek 489 milliárd euró összegben három évre szóló kölcsönt vettek fel a frankfurti székhelyű Európai Központi Banktól a decemberi aukción.

A kölcsönök évi egyszázalékos kamatozásúak, vagyis kevesebb, mint egynegyede annak a 4,3 százalékos átlagos hozamnak, amelyet az elmúlt évben valamennyi euróban denominált, nem biztosított banki adósság nyújt a Commerzbank AG szerint.

Azzal, hogy a bankok a február végén tartandó második aukción becslések szerint rekord magasságú, 1,2 trillió euró összegű kölcsönökhöz jutnak, 120 milliárd eurót takaríthatnak meg három év alatt. Ez pedig a 2012. évi profitot mintegy 10 százalékkal növelheti meg az olaszországi és spanyolországi hitelezők részére, a Morgan Stanley becslése szerint. 

"Ez valójában ingyen ebéd" - hangoztatta Amd Schaefer, a düsseldorfi WestLB  AG közgazdásza,. "A bankok csak egy százalékra kaphatnak pénzt, és sokkal többért kölcsönzik tovább. Ez nagyszerű."

A Bloomberg megjegyzi, hogy az Európai Központi Bank olcsó pénzzel árasztja el a bankrendszert azért, hogy megakadályozza a hitelszűkét, miután a nem biztosított banki adósság piaca tavaly lebénult és az amerikai pénzpiacokról eltűnt a finanszírozás. Az (európai) régióban bármely bank korlátlan összegben juthat hitelhez, feltéve, hogy elfogadható biztosítékot kínál fel.

A hitelezőknek pedig nem kell azzal szembesülniük, hogy korlátozzák a bónuszokat vagy az osztalékokat. Az amerikai hírügynökség megjegyzi, hogy a hitelezők akár 680 milliárd euró összegben vehetnek fel kölcsönöket a február 29-én tartandó második aukción, a Goldman Sachs csoport által befektetők körében végzett és a múlt héten nyilvánosságra hozott felmérés szerint.

Ezzel az Európai Központi Bank által hosszabb távra nyújtott refinanszírozási művelet teljes összege rekord magasságúra, 1,2 trillió euróra nőne, meghaladva azt az 1,2 trillió dollárt, amelyet a Federal Reserve nyújtott amerikai bankoknak a Lehman Brothers Holdings Inc. 2008-ban történt összeomlása után.

A bankok - köztük a Morgan Stanley, a JP Morgan Chase and Co. és a Goldman Sachs - becslések szerint 13 milliárd dolláros nyereséghez jutottak azáltal, hogy olcsón vettek hitelt fel a Fed-től és azt magasabb kamattal kölcsönözték ki - tűnik ki azokból az adatokból, amelyeket a Bloomberg gyűjtött ki központi banki tranzakciós ügyletek feljegyzéseiből, amelyekhez bírósági utasítás és az Információ Szabadságáról szóló törvény alapján jutott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.