BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Negatív meglepetés a Deutsche Banktól

Az adósságválság és a leírások rontották le a német bank számait.

Rosszabb eredményeket tett közzé a Deutsche Bank AG a vártnál: az első számú német hitelintézet negyedik negyedéves profitja 76 százalékkal esett, alulmúlva az elemzői előrejelzéseket is - jelentette a Bloomberg hírügynökség. A vártnál rosszabb eredményt két fő tényező magyarázza: az európai adósságválság, illetve az egyes kitettségekből fakadó leírások. A bank részvényeinek árfolyama 3,1 százalékkal süllyedt Frankfurtban az eredmények közzététele után. A hitelintézet a gyorsjelentése szerint 147 millió eurós nettó profitot produkált, míg a Bloomberg által megkérdezett 12 elemző konszenzusa 556 millió eurós nettó eredményt jelzett előre.
A Deutsche Bank ugyanakkor nem az egyetlen szereplő a piacon, amely az utolsó negyedévre vonatkozóan alacsonyabb profitról volt kénytelen beszámolni. Az amerikai piacon első számú szereplőnek számító JP Morgan 23 százalékkal alacsonyabb eredményt ért el a bázisnál, a szintén amerikai Goldman Sachs profitja pedig 58 százalékkal csökkent.
Josef Ackermann vezérigazgató - aki egyébként májusban távozik a bankcsoport éléről - a kilátásokat illetően is visszafogottan nyilatkozott: véleménye szerint 2012 újabb kihívásokkal teli év lesz. "Ackermann megpróbálja megtisztítani a terepet a helyébe lépő új menedzsment előtt, ám ezzel a feladattal még nem áll túlságosan jól" - kommentálta az eredményeket Dirk Becker, a frankfurti Kepler Capital Markets elemzője.
Az Erste Bank elemzői szerint ugyanakkor az első számú német hitelintézetnél nem olyan kedvezőtlen a kép, mint az az eredményből első ránézésre tűnik: a bank ugyan negatív meglepetést okozott a negyedik negyedéves eredményével, ennek ellenére a fundamentális kép pozitív. "Ha technikai látcsövön át nézzük a céget, akkor is pozitív a véleményünk" – írja az Erste elemzői kommentárjában. A negatív hatást a befektetési banki üzletág hozta, melynek bevételei 26 százalékkal csökkentek a tavalyi negyedik negyedéves csúcshoz képest. Ám az alapkezelés és a privátbanki üzletág bevételei 22 százalékkal növekedtek, amihez az is hozzájárult, hogy a Postbankot még csak tavaly decemberben konszolidálták. Az Erste szerint az sem elhanyagolható tényező, hogy a Deutsche Bank kitettsége a kockázatosabb euróövezeti országok felé jelentősen csökkent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.