BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kritikus szint közelében mozgott a forint

A globális piacok többségén fennmaradt a derűlátó a hangulat a keddi kereskedés folyamán is: a befektetők újabb kedvező amerikai ingatlanpiaci adatokat regisztrálhattak és a március 20-i görög kötvénylejárat teljesítése és a nemzetközi pénzügyi csomagról tartott sikeres görög parlamenti szavazás is megnyugtatóan hatott – írja elemzésében a CIB.

Bár ez utóbbi esemény nem volt meglepetés a korábbi hetek történéseinek fényében (adósságcsere és EU-s segélycsomag),  mindenképpen csökkentette a piacokat foglalkoztató kockázati források számát. Ez a tényező és short-pozíciók zárásai  hozzájárultak ahhoz, hogy az euró némi megtorpanás után ismét erősödni tudott a dollárral szemben.

De továbbra is rengeteg kérdőjel maradt az euróövezet válsága körül, s ez rövid távon is  újra nyomást gyakorolhat az árfolyamra – különösen, ha a technikai tényezők hatásai gyengülni kezdenek.  A részvénypiacokon már kézzelfoghatóbb volt az óvatosság: a VIX kissé magasabbra kúszott és a főbb európai  és tengerentúli indexek lényegében mindegyike visszaesett. Az előbbiek esetében a legtöbb piac gyengülése  meghaladta az 1 százalékot, míg az amerikai indexek 0,5 százalék körüli vagy még kisebb visszaesést mutattak. Tekintettel az érdemi  rossz hírek hiányára, a fő mozgatórugó a profitrealizálás volt, ami egyes indexek esetében többnapos emelkedés végére  tett pontot.

A kötvénypiacokon folytatódott a gyengülés: trend mind az európai (core- és periféria-piacok), mind az  amerikai állampapírok esetében változatlan volt. Bár az USA 10 éves Treasury hozama lényegében nem változott, az utóbbi 10 nap az 1985 óta eltelt időszak leggyengébb sorozatát hozta, s az év elejétől számított hozamemelkedés már  megközelítette az 50 bázispontot. Az utóbbi napok mozgása egyértelműen azt jelzik, hogy a javuló makrogazdasági  kilátások nyomán a befektetők a Treasury papírok befektetési „menedék”-szerepének gyengülésére számítanak. 

A hazai piacok továbbra is viszonylag szűk sávban mozognak. A forint árfolyama az euróval szemben többször is áttörte a 290-es szintet, de csak átmenetileg emelkedett 290,50 közelébe a keddi kereskedés folyamán: záráskor újra a  kritikus szint közelében tartózkodott. Ez némi gyengülést jelent a hétfői záráshoz viszonyítva, de a változás a fél  százalékot sem érte el és érdemben még nem módosította az utóbbi két hét enyhe erősödő irányt mutató trendjét. A  290-es eurószintek alatt azonban az EU-IMF tárgyalásokat érintő áttörés nélkül várhatóan nem alakul ki dinamikus  erősödési trend.

Az állampapírok és a részvények ugyancsak mérsékelt gyengülést mutattak, érdemi piacmozgató  hatások nélkül.  A mai napon hazánkban üres a makronaptár, a piaci mozgások a nemzetközi hangulatot követhetik. Utóbbi esetében  ugyancsak kevés befolyása lehet a makroadatoknak, leszámítva egy újabb tengerentúli ingatlanpiaci statisztikát, ami  megerősítheti az eddig javulást mutató képet. Az árupiacok tekintetében ugyanakkor érdemes lehet a gyengülő  dollár, illetve az olajkitermelés esetleges (25 százalékos) növelését kilátásba helyező szaúdi nyilatkozat hatásait követni. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.