BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Meddig "totyorognak" még az indexek?

Továbbra is „totyorognak” az indexek, de nem akárhol, a lokális csúcs közelében. Egyre inkább érik a korrekció vége – vélik az Erste elemzői.

Kommentár

Sok esetben technikailag ez már lezajlott, és jöhet az emelkedés, egyébként itt egy jelentős érdekességet látunk. A fejlett piacokon, pl. a DAX vagy a Dow esetében az árfolyamok szinte alig csökkentek. Így bizonyos kritériumok szerint a korrekciónak még nincs vége. Viszont ahol gyengébb viselkedés volt, ott már akár emelkedés is jöhetne, hiszen a technikai indikátorok szerint befejeződött a korrekció. Ilyen pl. a BUX index is, s azon belül a MOL, az OTP és a Richter. Ezek közül is a MOL az, amely a legjobban áll. Ha minden igaz, hamarosan repülő rajtot vesz az árfolyam. A Magyar Telekomban ugyanakkor még nincs itt a korrekció vége, vagyis annak még kellene egy kicsit „totyognia”.

USA, Európa

Vegyes elmozdulással indították a hetet a tengerentúli indexek (Dow 0,29%, Nasdaq -0,16%, S&P500 0,02%), makroadatok nem borzolták a kedélyeket, a befektetők az esti Fed ülést várják.

Európai idő szerint 19:15-kor ül össze a Fed, a kamatdöntő ülésen várhatóan 0-0,25% közötti sávban hagyják az irányadó rátát a jegybankárok. A piac az ülést követő kommentárra fog figyelni, ahol Bernanke ismét utalhat arra, hogy lesz-e következő Fed csomag.

Az EU pénzügyminiszterei tegnap este jelezték, hogy várhatóan szerdán a teljes görög mentőcsomagot jóváhagyják, így a csődben lévő ország 130 milliárd dolláros segítséghez jut.

Olli Rehn tegnap este az eurozóna pénzügyminisztereinek találkozóját követően azt nyilatkozta, hogy Spanyolországnak további, a GDP 0,5%-át kitevő megszorítást kell végrehajtania.

Olaj, arany

Eséssel zárta a tegnapi kereskedést a WTI árfolyama, de a napi mélyponthoz képest korrigált a kurzus. A nyitást (107,5 dollár) követően 105,4 dollárig zuhant az árfolyam, majd fordult a 20 napos mozgóátlagról, és 106,4-ig emelkedett zárásra.

Az arany gyengüléssel zárta a tegnapi kereskedést, 1.716 dollárról 1.700 dollárig esett az árfolyam.

Távol-Kelet

Jókedv uralkodik a Távol-Keleten, főleg a kínai piacok tudnak emelkedni (Nikkei 0,09%, Hang Seng 1,06%, Shanghai 0,86%). A Bank of Japan változatlanul, 0,1%-on hagyta az irányadó rátát, és 12 milliárd dollár értékben bővítette hitelprogramját.

Devizák

A dollár kis gyengüléssel zárta a tegnapi kereskedést az euró ellenében. 1,31 környékén egy támasz rajzolódik ki az elmúlt napok kereskedése alapján, innen rugaszkodott el a kurzus, és emelkedett 1,316-ig.

A forint gyengült tegnap az euróval szemben. A 20 és a 30 napos mozgóátlagról elrugaszkodott az árfolyam, és 294 felett zárta a napot. A reggeli órákban enyhe forinterősödés látható.

Határidős piacok
A határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.