BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Még szigorúbbak lesznek a bankok

Várhatóan a hitelek feltételeinek további szigorításával reagálnak majd a bankok a gazdasági kilátások romlására és a forrásszerzés megnehezülésre - derül ki a jegybank legfrissebb felmérésből. A bankok romló hitelezőképessége miatt a vállalatok, a magánszemélyek és az önkormányzatok is egyre nehezebb juthatnak majd hitelhez.

Gyengülő kínálat és a pangó kereslet jellemzi majd a hitelpiacot – derül ki a Magyar Nemzeti Bank tegnap ismertetett felméréséből, melyet januárban a kereskedelmi bankok hitelezési vezetőinek megkérdezésével végeztek. A jelentés szerint az előző év végén drágábbá és nehezebbé vált forrásszerzés a magyar hitelintézetek számára. Erre és a gazdasági kilátások romlásra várhatóan a hitelek feltételeinek további szigorításával reagálnak majd.

Ráadásul közben az eurozóna nagybankjai a hitelezés visszafogásával javítják mérlegadataikat. Ez nemcsak az euróövezetben jelent alacsonyabb hitelezési aktivitást, de a leánybankok finanszírozásának szűkülése miatt Magyarországon is.

További részletek a pénteki Világgazdaságban

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.